Region YSLAJDER

IMA ISTINE U TOME: RODE U TARAŠU ZAISTA DONOSE BEBE

TARAŠ – Iako mlado, zvanično osnovano u februaru prošle godine, Udruženje građana „Taraške rode“ iz Taraša iza sebe ima niz zapaženih aktivnosti.

taraske-rode

Nevladina organizacija, koja se bavi ekologijom i zaštitom životne sredine, tri godine zaredom priređivala je manifestaciju „Dani taraških roda“, a u saradnji sa seoskom Osnovnom školom „Svetozar Marković – Toza“ organizuje proslavu dočeka roda i obeležava odlazak ovih ptica. Aktivisti udruženja, zajedno sa školskom decom, tri godine unazad učestvuju i u „Evropskom vikendu posmatranja ptica“, koji se tradicionalno, u većini evropskih zemalja, obeležava prvog vikenda u oktobru.

A jedna od najvažnijih aktivnosti bila je izgradnja platformi za gnezda belih roda na električnim stubovima, čime se ptice čuvaju od strujnih udara. Ovaj projekat napisalo je udruženje „Taraške rode“, a finasirala ga je Nemačka fondacija za zaštitu prirode „Euronatur“, koja je Tarašu prošle godine dodelila posebnu titulu „Evropsko selo roda“.

– Mladi su u velikom delu uključeni u naše aktivnosti. Počev od toga što su sami članovi udruženja mlađe generacije, a same naše aktivnosti su koncipirane tako da obavezno uključuju mlade – konkretno u ovom slučaju decu školskog uzrasta – objašnjava predsednica Udruženja građana „Taraške rode“ Aleksandra Marovac Cucić.

Upitana kakvo je njeno viđenje trenutne situacije u Tarašu, po pitanju mladih i njihove perspektive na selu, Marovac Cucić odgovara da posle duže stagnacije stvari kreću na bolje.

– Bar je tako poslednjih nekoliko godina od kada mi delujemo i pratimo ovakva dešavanja. Sve je više mladih koji ostaju da žive na selu, a sve je više i beba i dece što je jako bitno za naše mesto, jer je prethodne decenije bio vrlo nizak priraštaj. Osnovna škola je nekoliko puta imala ozbiljnih poteškoća u svom radu zbog ovog problema – smatra naša sagovornica.

Aleksandra Marovac Cucić
Aleksandra Marovac Cucić

Ona navodi da mladi danas imaju izbor. Pored ratarstva i stočarstva, mogu da se bave povrtarstvom, vinogradarstvom, pčelarstvom, ribarstvom… Taraš je nadaleko poznat po krompiru, kupusu i dobrom vinu. To treba iskoristiti.

– Mladi koje ne žele da se bave ovim delatnostima uvek mogu potražiti posao u nekoj od firmi koje su u Zrenjaninu. Taraš uglavnom ima sve što nam je potrebno. Pre svega ima neki specifičan mir, divnu prirodu koju krase Tisa, šuma, okolne bare i pašnjaci. Za sve što nam fali lako se „skokne“ do grada, jer nam je Zrenjanin vrlo blizu – ističe Marovac Cucić.

Udruženje na čijem je čelu planira da u narednom periodu sprovede niz aktivnosti, u koje bi, takođe, bila uključena omladina. U planu su nova pošumljavanja, restauracija jednog dela nekadašnje bare Rogozare, kao dodatnog hranidbenog područja za rode i revitalizacija pašnjaka na kom se napasa seoska stoka. Planira se i novo pojilište za stoku, postavljanje kućica za ptice, snimanje dokumentarnog filma o rodama, selu i meštanima…

– Čvrsto verujem da seoski turizam ima potencijal i da mnogo toga možemo da naučimo na pozitivnim primerima iz nekih sela u blizini. Zato sam pobornik ideje o povezivanju sela radi razmene iskustava, turističkih potencijala i sličnog. Taraš ima potencijala za seoski turizam. To je najstarije selo u Banatu, opasano je sa dva specijalna rezervata prirode Okanj barom i Ritovima donjeg Potisja, ima predivnu reku Tisu na kojoj se odvija prirodni fenomen zvani „cvetanje Tise“… Prednost Taraša je i ta što smo dobili status „Evropskog sela roda“. Inače, stranci već dolaze da posete naše selo – navodi Marovac Cucić i podseća da je Taraš deo lokalne akcione grupe „Banatska magistrala“ koju još čine Melenci, Elemir, Kumane, Bašaid, Aradac, Mihajlovo i Jankov Most.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz