Foto dana Region Vesti Zrenjanin

I ove godine će se na mužljanskim poljima žito kositi na starinski način

Žetelački dani

Tradicionalna manifestacija „Žetelački dani“, u organizaciji udruženja „Klaster Fokus“, i ove godine biće održana na polju pored Poni salaša u Mužlji.

 

Manifestacija će, za razliku od prethodnih godina, trajati samo jedan dan, i to u subotu, 4. jula.

 

– Zbog aktuelne zdravstvene situacije odlučili smo da skratimo manifestaciju na jedan dan. Žito će ove godine na starinski način kositi samo ekipe iz Vojvodine a, kako bismo zadržali međunarodni karakter, u goste nam dolazi i tročlana ekipa iz Mađarske – kaže za portal zrenjaninski.com Jožef Greguš, iz organizacionog odbora.

 

Pročitajte još: Zemljoradnička zadruga „Agrosoj“ objavila konkurs za posao

 

Posle okupljanja u centru Mužlje i odlaska na žitno polje fijakerima i seljačkim kolima, za kosce i njihove pomagače sledi žetelački doručak. On se tradicionalno služi na travi, a sastoji se od slanine, barenog krompira, kuvanih jaja, kiselog mleka, kolača sa višnjama i prvih ovogodišnjih jabuka petrovača. Žiri će i ove godine ocenjivati najlepše postavljen pokrovac sa banatskim žetelačkim doručkom.

 

Takmičenje u košenju će početi u 10 časova, nakon osveštenja ovogodišnjeg roda pšenice.

 

Istovremeno, za najmlađe se na Sunčanom jezeru, koje se nalazi odmah pored polja, organizuje takmičenje u pecanju.

 

Posetioci će i ove godine moći da po pristupačnim cenama uživaju u ovčijem paprikašu, langošima, pečenim kobasicama… Moći će da kupe i čvarke i ostale svinjske delikatese, tradicionalni „odžak kolač“ i drugo.

 

„Žetelački dani“, inače, održavaju se po 37. put.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM