Region

I Novobečejci obeležili 100 godina od pobede Kraljevine Srbije

sto godina od pobede kraljevine srbije
Foto: Opština Novi Bečej

Opština Novi Bečej i Dom kulture opštine Novi Bečej svečanim programom obeležili su 100 godina od pobede Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu.

 

Svečanost je organizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a program u Domu kulture činila su tri segmenta. U okviru prvog programskog dela održana je promocija knjige „Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji“, istoričarke Jovane Kasaš, nakon čega je usledilo otvaranje istoimene izložbe u galeriji „Selo“, istoričarke umetnosti Jelena Pauljev.

 

– Održali smo lokalni čas istorije, izdavanjem i promocijom knjige „Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji“. Kroz ovu knjigu i izložbu, koja se nalazi u galeriji „Selo“, i tamo će biti do kraja godine, načinili smo prikaz istorijskih dešavanja na ovom tlu – kaže direktor Doma kulture opštine Novi Bečej Novica Blažin.

 

O ulozi i učešću predstavnika tadašnjeg Turskog Bečeja, Vranjeva, Karlova, Beodre, Kumana i Bočara, a današnje opštine Novi Bečej, na čuvenoj Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, na kojoj je izglasano prisajedinjenje ovih teritorija Kraljevini Srbiji, govorila je istoričarka Jovana Kasaš.

 

– Želeli smo da damo svoj doprinos obeležavanju tog značajnog datuma, jer naša uloga nije bila mala. Od 757 delegata na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu bilo je 27 delegata sa ovih prostora – napominje Jovana Kasaš.

 

Istoričarka umetnosti Jelena Pauljev, koja je pripremila izložbu, ispričala je i pojedinosti o slici koja prikazuje Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu 1918. godine.

 

– Slika „Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine“ je iz 1925. godine, autor je slikar Anastas Bocarić i slika je zapravo nedovršena zbog bolesti umetnika. Na njoj se nalaze portreti 757 delegata iz pokrajina koje su prisajedinjene, dakle, Banata, Bačke i Baranje. Interesantno je da je slikar apelovao da mu delegati šalju svoje fotografije ili da dođu lično da poziraju, tako da je to jedan važan, više istorijski, nego umetnički dokument – priča Jelena Pauljev.

 

U okviru trećeg segmenta programa, u velikoj sali Doma kulture u Novom Bečeju održana je pozorišna predstava Milosava Buce Mirkovića pod nazivom „Nebeske šajkače“ u izvođenju Scene mladih Trsteničkog pozorišta, kojom su prikazana stradanja i golgota srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM