Region Vesti Zrenjanin

Hrast lužnjak u Kumanu je najlepši primerak svoje vrste u Vojvodini

hrast lužnjak

Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Hrast lužnjak u dvorištu crpne stanice kod Kumana“ za period od 2020. do 2029. godine trenutno se nalazi na javnom uvidu.

 

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, kao upravljač Spomenikom prirode „Hrast lužnjak“, oglasilo je javni uvid u predlog plana, koji je i izradilo. Materijal će biti izložen u štampanom obliku, u prostorijama ovog preduzeća u Novom Sadu. Zainteresovani će moći da imaju uvid svakog radnog dana od 10 do 14 časova. Primedbe i sugestije na predlog plana mogu se dostaviti isključivo u pisanoj formi.

 

Kako se navodi u planskom dokumentu, hrast lužnjak u Kumanu predstavlja najlepši primerak svoje vrste u Vojvodini. Veličanstvenog je porasta i izgleda, a starosti je preko 300 godina. Krošnja je prečnika 42 metra, visina stabla je 29,30 metara, a obim debla oko 7,3 metra.

 

PROČITAJTE JOŠ: Begej će nakon izmuljenja biti plovan i od velikog privrednog značaja

 

I pored loma jedne od osnovnih grana, konstatovano je da je i dalje jedan od najlepših primeraka svoje vrste na području Vojvodine. Uvidom su konstatovana i izvesna fitopatogena oštećenja, kao i entomološka, odnosno nastala radom insekata, u donjem delu stabla.

 

Za ovaj spomenik prirode, svrstan u treći red, predviđena je zaštita drugog stepena, na površini od 1.385 kvadratnih metara. Značajno je da se on nalazi u dvorištu parne crpne stanice, sagrađene 1895. godine, koja je kulturno dobro od istorijskog značaja i pod prethodnom je zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

„Ova dva značajna dobra čine ambijentalnu celinu, koja ima veliki potencijal za razvoj turizma i edukativnih programa“, konstatuje se u planskom dokumentu o zaštiti.

 

Hrast je na stalnoj meti gromova

 

Hrast je na stalnoj meti gromova, otkako je uklonjen gromobran koji se nalazio u neposrednoj blizini tog drveta. Zbog toga je 2011. postavljen gromobran na samo drvo. Ali, 2016. godine usled slabljenja i truljenja, kao posledica udara gromova, pala je najveća grana hrasta. Zbog toga se u planu zaštite predviđa redovna provera ispravnosti gromobrana. Podrazumeva se i zaštita hrasta od pepelnice, gljive truležnice, vašiju, strižibuba, mrava, uz sprovođenje biološko-tehničkih mera.

 

Dugoročno, planira se obnavljanje i postavljanje novih info-tabli i dodatno uređenje neposrednog okruženja hrasta. Širi deo plana je obnova fasade i krova, kao i enterijera crpne stanice u blizini hrasta, kako bi se lokacija načinila turistički privlačnom. Planira se i popravka pristupnog atarskog puta.

 

Priređivači plana ukazuju da je potrebno razmotriti i mogućnost izgradnje pristana za manja plovila, kako bi pristup hrastu bio omogućen i sa Tise. Sve bi to otvorilo perspektivu da ova lokacija postane turistički atraktivna i pogodna za edukativne, ali i manje naučne skupove. Kao važan zadatak ističe se i promocija i popularizacija, kao i brendiranje ovog značajnog dobra.

 

Redovni monitoring i praćenje zdravstvenog stanja hrasta, svrstava se u preventivne zaštitne aktivnosti.

 

U dokumentu se konstatuje da su uslovi za ostvarenje zadatih ciljeva savim zadovoljavajući i da ga može otežati samo nedostatak sredstava.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM