Region YTOP

HILJADU HEKTARA ZA GRADNJU KOMBINOVANIH ELEKTRANA!

NOVA CRNJA – Najmanja srednjobanatska opština, Nova Crnja, ima veoma ambiciozne planove u razvoju i korišćenju alternativnih izvora energije, a u planu su vetroparkovi, solarne elektrane i one na biomasu.

 

 

– Naša opština je jedinstvena u Srbiji po tome što ima opredeljenih 1.000 hektara za gradnju kombinovanih elektrana, od onih na vetar i biogas pa do solarnih. I ne samo to, već imamo i svu plansku dokumentaciju za tu površinu – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov i napominje da tu ništa nije slučajno rađeno.

 

– Dve godine imali smo postavljen vetrostub i potvrđeno je da u našoj opštini postoje najbolji uslovi u Srbiji, za iskorišćavanje energije vetra. Već se pregovara sa potencijalnim kineskim investitorima i oni su raspoloženi da grade vetropark kapaciteta 60 megavata. Ali, bitno je da priča o alternativnim načinima dobijanja električne energije već počela i imamo prvog investitora, koji gradi elektranu na biogas, kapaciteta jedan megavat – kaže Milankov.

 

Osim privlačenja investitora koji bi se bavili proizvodnjom energije, u opštini spremaju i objekte za turistički razvoj.

 

– Osim što je dvorac u blizini granice sa Rumunijom prešao u vlasništvo opštine, mi imamo u planu ciklo-motel, koji bi služio korisnicima biciklističke staze od Srpske Crnje do Žombolja, a sve to bi trebalo da se opremi do sledećeg leta. U planu je i gradnja termalne banje, investitorima nudimo zemljište po ceni od 9.000 evra za hektar, a termalnu vodu bi iz obližnje bušotine obezbedio NIS – govori Milankov, podsećajući da je u opštini na raspolaganju investitorima i šest infrastrukturno potpuno opremljenih industrijskih zona, ukupne površine više od 20o hektara.

Podeli članak
sinovoz
FAM