Region Vesti Zrenjanin

GUSANIJADA 2020: U Melencima letelo perje na sve strane (Foto)

gusanijada u melencima
Foto: Zoran Bogaroški

Kako tradicija, duga gotovo četiri decenije, i nalaže, i ove zime održana je melenačka “Gusanijada”. U pitanju su borbe gusana, čija pravila su relativno prosta. Cilj „takmičara“ je da protivnika natera na predaju ili u beg.

 

Borbe gusana su prilično atraktivne za publiku i uživaju priličan ugled među Melenčanima. Ako neko misli da su borbe nehumane i okrutne, vara se, jer se sve svodi na guranje, udaranje krilima i „štipanje“ kljunom, bez ikakvih posledica, sem po kojeg isčupanog pera. U stvari, u pitanju je rivalitet gusana koji se „bore“ za ženke, i još veći rivalitet ponosnih vlasnika kojima je to dovoljan i dobar razlog za druženje, jelo i piće, odnosno razlog za čašćavanje.

 

 

Nekoliko stotina obožavalaca ove manifestacije, u nedelju, 16. februara, u blizini samog centra Melenaca, ispratilo je finalne borbe. U publici, pored lokalnih uzgajivača gusaka i ljubitelja ove tradicionalne manifestacije, moglo se videti i nekoliko desetina osoba iz Mokrina, Kikinde, Zrenjanina i okolnih mesta. Svi oni su bili znatiželjni da vide čiji će gusani ove godine poneti titulu šampiona manifestacije “Gusanijada 2020”.

 

Organizatori ovog takmičenja, Guščarsko društvo “Belo jato”, potrudili su se da ovogodišnja “Gusanijada” svim posetiocima ostane u lepom sećanju, te su, dok su trajale borbe, publiku poslužili banatskim specijalitetima, kao što su krofne i čvarci.

 

 

Borbe su održane u tri kategorije: mladi gusani, dvogodci i seniori, a vlasnici najboljih gusana su:

 

MLADI (gusani od godinu dana starosti):

1. Dragan Bulić

2. Stefan Cvetić

3. Ivan Ranisavljev

 

DVOGODCI (gusani stari dve godine):

 

1. Ivan Ranisavljev

2. Brane Vlaškalin

3. Bogdan Bolozan

 

SENIORI (3 godine i stariji):

 

1. Ivan Ranisavljev

2. Bogdan Bolozan

3. Željko Kavlak

 

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

 

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Da li ste vi amateri ovog portala svesni kakvu ste vest preneli i sta vi podrzavate???

    Clan 7 Zakona o dobrobiti zivotinja: ”ZABRANJENO JE: 22) održavati borbe između životinja ili između životinja i ljudi, organizovati klađenje, kladiti se, kao i prisustvovati borbama životinja;”

sinovoz
FAM