Region YSLAJDER

GRANIČNI PRELAZ U JAŠI TOMIĆU VIŠE KORISTE RUMUNI

JAŠA TOMIĆ – Veliki trud uložen je i sa srpske i sa rumunske strane u oživljavanje graničnog prelaza Jaša Tomić – Fenj, i može se reći – isplatilo se.

 

 

Ovaj granični prelaz, posle temeljne rekonstrukcije i opremanja, svečano je otvoren kao međunarodni pre tri godine, 8. novembra 2014. Pre toga, dugo je funkcionisao kao „praznični“ prelaz, koji je otvaran samo nekoliko puta godišnje, u vreme značajnijih praznika u Srbiji ili Rumuniji. To su bile jedine dobre prilike i za srpske i za rumunske žitelje pograničnih mesta ovog dela Banata da iskoriste blizinu granice, jer Jaša Tomić je na kilometar i po od državne međe, a rumunski Fenj tri kilometra.

 

Sada je otvoren svakog dana od 7 do 19 časova, ali samo za putnička vozila i vozila do 7,5 tona, i prema okvirnim podacima dnevno ga prelazi oko 60 srpskih državljana i oko 160 Rumuna. Među njima su svakako i biciklisti, naročito u letnjim mesecima. Evidentno je da ga naši susedi više koriste, ali je on od velikog značaja i za naše građane, posebno žitelje Jaše i sečanjske  opštine.

 

– Naši ljudi uglavnom odlaze u Temišvar, koji nije daleko od granice, dok Rumuni dolaze u Jašu radi kupovine. Ovde kupuju cigarete koje su znatno jeftinije nego kod njih, ali i prehrambene proizvode i neke druge artikle koji su značajno povoljniji, pa čak i hleb. Ima i onih koji odlaze u obilazak Zrenjanina, na jednodnevne izlete – kaže za portal zrenjaninski.com sekretar Mesne zajednice Jaša Tomić Novica Popara.

 

Najviše prelazaka je u letnjim mesecima, u julu i avgustu. Prema podacima zvaničnih organa, ima i pokušaja šverca, ali manjeg obima i uglavnom se radi o cigaretama i duvanu. Tako je jednom prilikom otkriven pokušaj prenosa 48 boksova cigareta, u drugom slučaju 12 kilograma duvana, a sprečen je i pokušaj ilegalnog prenosa osam skupocenih brendiranih satova.

 

Ono što bi sve obradovalo bilo bi ovaranje prelaza u punom 24-časovnom režimu, i mogućnost prelaza i za kamione i autobuse, što bi znatno uvećalo promet i putnika i robe. Lokalne samouprave sa obe strane rade na tome, ali, to je ipak problem međudržavnih strategija.

Podeli članak
sinovoz
FAM