Region Vesti Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku

gradonačelnik zrenjanina
Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik Dragan Ćapin, kao i načelnici odeljenja u Gradskoj upravi, u nastavku posete selima, koja se organizuje u sklopu priprema za izradu gradskog budžeta za narednu godinu, obišli su Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku.

 

Janjić je tom prilikom ocenio da su u svakom selu na području grada Zrenjanina slični problemi, ali da se nađu i poneki specifični.

 

– U Belom Blatu se moraju rešiti pitanja divlje deponije i ulične rasvete. Potrebno je i da se revidira projekat fekalne kanalizacije. Belo Blato je, naime, jedno od sela koje je kandidovano za dobijanje sredstava od države za izgradnju tog sistema – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

 

Pročitajte još: Gradonačelnik Zrenjanina najavio nove investicije u okolnim selima

 

Uz ove projekte, tu su i izgradnja eko-česme i asfaltiranje ulica. A najveći projekat koji predstoji je gasifikacija Belog Blata. Više od milion i po evra uložiće “Srbijagas” kako bi meštani i privredni subjekti imali mogućnost da se priključe na gasovod. Na sastanku je bilo reči i o beloblatskoj manifestaciji „Kobasicijada“, jednoj od najvećih u srednjem Banatu.

 

– Tradicionalna “Kobasicijada” je prevazišla seoske okvire. Stoga ćemo razmotriti mogućnost da ona bude jedna od manifestacija od gradskog značaja. Siguran sam da će u tom slučaju biti i lakše organizovati je, ali i da će ona biti bolja i uspešnija svake naredne godine – kazao je gradonačelnik.

 

Primarno rešavanje problema pijaće vode

 

Predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš kazao je da je sastanak bio veoma sadržajan. On se zahvalio gradonačelniku i njegovim saradnicima što su posetili to mesto.

 

Pročitajte još: SAŠA SANTOVAC: Povećanje budžetskih prihoda po svim osnovama

 

– Problema ima mnogo, kao i u svim selima. Za nas je primarno rešavanje problema pijaće vode, asfaltiranje jedne ulice i saniranje atarskog puta. Osim navedenih problema, potrebna su nam i sredstva za tekuće održavanje seoske škole i popravku objekta mesne zajednice. Dogovorili smo se da ćemo naredne godine početi sa tim radovima – pojasnio je Markuš.

 

On je naveo da, prema poslednjem popisu, ovde živi 1.307 stanovnika i da je, nažalost, mnogo ljudi otišlo.

 

U Stajićevu ove godine rođeno više beba

 

Situacija u Stajićevu je nešto bolja, moglo se zaključiti nakon sastanka sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice u tom selu. Predsednik Saveta Bojan Janjić i članovi Svetozar Stefanov Nemanja Milinković naveli su da je u Stajićevu tokom prethodnih godina urađeno mnogo toga. Kao posebno važnu činjenicu istakli su da je ove godine rođeno više beba – njih 28, i da je u školi, zajedno sa predškolcima, 260 dece.

 

Ipak, ono što je urgentno, kako su naveli, jeste saniranje udarnih rupa u selu, dimnjaka na objektu vrtića i nastavak izgradnje kanalizacione mreže. Predstavnici te mesne zajednice kazali su tokom razgovora i da je u planu da se naredne godine obeleži sto godina sela. Tom prilikom bio bi podignut i spomenik osnivaču sela, parohu Savi Stajiću.

 

U nastavku posete, gradonačelnik se sastao i sa predstavicima Saveta MZ Ečka, predsednikom Milivojem Petrovim i članom Marinelom Mendreom. I u Ečki su problemi slični kao i u drugim selima. Potrebno je sanirati asfalt u ulicama i završiti izgradnju kanalizacione mreže. Neophodno je i urediti seosku pijacu, osvetliti biciklistčku stazu i rekonstruisati uličnu rasvetu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM