Region Vesti Zrenjanin

Građanima povećan porez za 300 odsto, opština priznala grešku!

porez
Novi Bečej

Građanima opštine Novi Bečej nedavno su na kućne adrese stigla poreska rešenja sa uvećanim porezom na imovinu. U nekim slučajevima to uvećanje je iznosilo čak 300 odsto u odnosu na prošlogodišnja rešenja.

 

Na žalbu i nezadovoljstvo građana reagovao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović. On je odlučio da prekontroliše lokalnu poresku administraciju i da stornira sva dosadašnja rešenja o porezu na imovinu.

 

Ovim povodom oglasio se i Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Bečeju, koji je, zajedno sa građanima, ukazivao na ovaj problem.

 

„Sve je počelo tako što su stanovnicima opštine Novi Bečej stigle poreske prijave na imovinu uvećane za 50, 100 a neke i za 300 odsto. Radnici opštinske uprave opravdavali su ova neverovatna poskupljenja uvođenjem novog kompjuterskog softvera nametnutog od strane države. Odbornici LSV uporedili su podatke stopa poreza za kuće u najudaljenijim zonama u Novom Bečeju, Bečeju i Zrenjaninu. Opština je cenu kvadratnog metra kuće u u najlošijoj četvrtoj zoni podigla sa 9.750 dinara na 21.393 dinara. Pri tome, ona u Bečeju iznosi 9.660 dinara, a u Zrenjaninu 11.096 dinara“, navodi se u saopštenju LSV.

 

Tako su stnovnici kuća na periferiji Novog Bečeja, gde uglavnom žive meštani slabijeg imovinskog stanja, doživeli da im se porez dvostruko poveća. S druge strane, poslovnim prostorima u centru grada, koje zakupljuju velike banke ili korporacije, porez je smanjen dva puta.

 

Maksimović: Odgovorni će biti kažnjeni

 

– Lokalna poreska administracija je izvela dobru matematiku, ali je sama metodologija obračuna bila pogrešna. Utvrđeno je da je došlo do greške u radu opštinskih službi. Stoga će sva rešenja o porezu na imovinu biti poništena, a zatim i izdata nova. Svim građanima koji su do sada uplatili sredstva za porez na imovinu ona će biti preneta u sledeću poresku godinu. Ili će im, po njihovom zahtevu, sredstva biti vraćena – objasnio je Maksimović.

 

On se zahvalio građanima na ukazanim greškama poreske administracije, uz poruku da će odgovorna lica biti kažnjena otkazom, ukoliko se ispostavi da je u pitanju politički instruisana ili namerna greška.

 

– U ovom trenutku vodimo interni postupak. Ako se ustanovi da je u pitanju nenamerna greška, odgovorni će biti kažnjeni umanjenjem plate u maksimalnom zakonskom iznosu – naglasio je Maksimović.

 

On je izrazio očekivanje da će ubuduće lokalna poreska administracija više voditi računa o svom radu i da neće praviti ovakve greške.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz