Region Vesti Zrenjanin

Gradiće se obilaznica oko Melenaca: Dužina planirane trase je oko šest kilometara

obilaznica oko melenaca

Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu su na današnjoj sednici, kojom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, usvojili odluku o izradi Plana detaljne regulacije obilaznice državnog puta IB reda broj 13 oko sela Melenci.

 

Rok za izradu plana je šest meseci, a nosilac ovog posla je Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin. Posao izrade dokumenta poveren je beogradskoj firmi „Putinvest“, u skladu sa ugovorom koji je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ sklopilo sa njom još 8. decembra prošle godine. „Putevi Srbije“ će, inače, i obezbediti sredstva za izradu plana.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbog nepropisno parkiranih automobila vozila Hitne pomoći ne mogu da priđu zgradama

 

Kako je navedeno u odluci o izradi Plana detaljne regulacije, ukupna površina područja obuhvaćenog planom iznosi približno 421 hektar. Dužina planirane trase obilaznice je oko šest kilometara, dok je oko 2,5 kilometra dužina uklapanja ostalih saobraćajnica u planiranu obilaznicu.

 

„Opšti cilj izrade plana jeste definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje državnog puta. Izradi Plana detaljne regulacije pristupa se radi izgradnje obilaznice oko Melenaca. Planira se izmeštanje dela trase državnog puta četvrtog reda broj 13 (nekadašnji M-24), odnosno tranzitnih tokova iz sela. Time će se negativni uticaj saobraćaja svesti na prihvatljiv nivo“, piše u odluci koja je danas usvojena na sednici Gradskog veća.

 

Obilaznica oko Melenaca podiže kvalitet putne infrastrukture

 

Dodaje se da su osnovni ciljevi izrade dokumentacije stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture, podizanje kvaliteta putne infrastrukture zarad povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, kao i ravnomerni regionalni razvoj. Izgradnjom ovog dela putnog pravca stvaraju se i uslovi za bolju pristupačnost celog regiona, podizanje njegove konkurentnosti, kao i sam budući razvoj Melenaca.

 

Melenci se nalaze na 16 kilometara od gradskog centra i po površini i broju stanovnika su najveće selo na teritoriji grada Zrenjanina. U prošlosti je ovo mesto imalo karakteristike gradskog naselja, što se ogleda u fizičkoj strukturi, njegovoj dimenziji i načinu formiranja centra sela.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dušeci koji rešavaju problem tokom dugog bolovanja

 

Drumski saobraćaj u Melencima čine državni put I B reda broj 13, koji iz pravca Zrenjanina prolazi kroz selo i produžava se u pravcu Kikinde, zatim državni put II A reda broj 116, koji iz pravca Kumana na jugozapadu ulazi u naselje, kao i mreža seoskih ulica.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.