Grad nije bio uključen u poduhvat naseljavanja kosovskih porodica
Region

Grad nije bio uključen u poduhvat naseljavanja kosovskih porodica

Melenci
Melenci

U Melencima, najvećem selu u srednjem Banatu, povišene tenzije zbog navodnih problema sa nekoliko doseljeničkih porodica sa Kosova i Metohije, lagano splašnjavaju.

 

Tome je doprineo i zbor održan pre nekoliko dana u ovom selu, na kojem su, uz par stotina žitelja Melenaca, bili prisutni i predstavnici lokalne samouprave i Komesarijata za izbeglice.

 

Podsetimo, deo meštana Melenaca se pobunio zbog doseljavanja raseljenih porodica sa Kosova, a s tim u vezi pokrenuta je i peticija. Melenčani su tvrdili da je od doseljavanja novih komšija porastao broj krađa u selu, dok su u Policijskoj upravi Zrenjanin to demantovali.

 

– Pozivu za prisustvovanje protestnom skupu u Melencima, koji je održan zbog doseljavanja 11 porodica Aškalija, odazvali su se i predstavnici Grada Zrenjanina, i to načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić, Vjerka Hrubik iz Komesarijata za izbeglice i ja, kao član Gradskog veća – kaže za portal zrenjaninski.com većnik Pero Pilipović.

 

On odmah naglašava da Grad Zrenjanin ni jednom radnjom niti potezom nije bio uključen u kupovinu kuća i naseljavanje 11 raseljenih porodica sa Kosova i Metohije u Melence, niti ostalih 13 na teritoriji Grada Zrenjanina. I pored toga, Pilipović napominje da je Grad Zrenjanin spreman da pomogne u rešavanju ovog problema, iako ne snosi odgovornost za nastalu situaciju.

 

– O akciji kupovine kuća u Melencima za raseljene niti smo obavešteni, niti konsultovani, pa čak nije traženo ni angažovanje građevinske inspekcije za procenu vrednosti kuća. Celu tu akciju vodila je nevladina organizacija „Vizija“ iz Kragujevca, koja je sredstva dobila od međunarodnih organizacija. Iz tog razloga nam je nepoznato  i kako se dogodilo da od 60 kuća kupljenih u Srbiji u toj kampanji, čak 11 bude u Melencima, a još 13 na drugim lokacijama na teritoriji Grada Zrenjanina – napominje Pilipović, uz podsećanje da je „Vizija“ ugašena.

 

To nam potvrđuju i u Mesnoj zajednici Melenci, gde takođe nisu imali saznanja o kupovini kuća u ovom selu za raseljene.

 

– Mesna zajednica uopšte nije bila uključena u te aktivnosti, od pre tri godine, niti nas je neko kontaktirao. Uznemirenje Melenčana izazvala je, inače, najava da će biti još doseljavanja u naše selo, što je na zboru demantovano. A zaista ostaje pitanje kako je, svojevremeno, čak 11 kuća kupljeno baš u Melencima za zbrinjavanje raseljenih, i to sve po maksimalnoj ceni od 1,1 milion dinara – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Saveta Mesne zajednice Melenci Veselin Frajić.

 

On kaže da je dogovoreno da se ubuduće, za bilo koje poduhvate ovakve vrste, moraju uključitii mesna zajednica i lokalna samouprava, kako bi se izbegle neželjene situacije.

 

Na kraju, gradski većnik Pilipović podseća da je Grad Zrenjanin do sada učestvovao u gradnji izbegličkog naselja u Kleku sa 28 stanova, da je izgrađeno devet montažnih kuća na gradskoj teritoriji, i kupljeno za izbegle još 60 kuća u gradu i selima, dok je 98 domaćinstava dobilo građevinski materijal za rekonstrukciju kuća. Ništa od tih aktivnosti nije bilo na meti kritika i sumnji, već su, naprotiv, pozitivno ocenjene.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz