Region Vesti Zrenjanin

Grad Kragujevac predstaviće Zrenjanincima svoju turističku ponudu

grad kragujevac
Foto: Printscreen

Grad Kragujevac će se u četvrtak, 26. decembra, u 18 časova, predstaviti Zrenjanincima, najpre prezentacijom u Baroknoj sali Gradske kuće.

 

Delegacija ovog šumadijskog grada slikom i rečju prezentovaće deo ponude koje nudi Kragujevac i taj deo Srbije. Potom će na Trgu slobode, u sklopu manifestacije „Novogodišnje čarolije“, Zrenjaninci imati priliku da se upoznaju sa turističkom, privrednom, kulturnom i gastronomskom ponudom Kragujevca, na izložbeno – prodajnim štandovima.

 

„Dođite da zajedno osetimo čari Šumadije i Pomoravlja“, poručuju iz Turističke organizacije Grada Zrenjanina, koja je domaćin kragujevačkoj delegaciji.

 

Grad Кragujevac je nosilac industrijskog i privrednog razvoja regiona Šumadije i Pomoravlja. Ujedno je i administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar. Danas ga sa razlogom nazivaju gradom mladih, odnosno gradom budućnosti. Predstavljaju ga kao grad gde se oseća specifičan spoj nespojivog, tradicionalnog i modernog, mirnog i dinamičnog.

 

Posetiocima pruža mogućnost da se upoznaju sa vrednom kulturno-istorijskom zaostavštinom, verskim, prirodnim i sportskim znamenitostima… Ali i da uživaju u kvalitetnoj ugostiteljskoj ponudi, bogatom noćnom životu i raznovrsnim dešavanjima.

 

Grad Kragujevac ima bogatu istoriju

 

Kragujevac je grad bogate istorije. Bio je prva prestonica moderne srpske države. U njemu je izliven prvi top, što se smatra rođenjem srpske industrije. Nažalost, prepoznatljiv je i kao jedan od najvećih gradova – stradalnika u Drugom svetskom ratu. O tome svedoči Spomen park u Šumaricama, gde su 21. oktobra 1941. godine nacisti streljali više hiljada nedužnih Kragujevčana. Posle Drugog svetskog rata Kragujevac postaje simbol automobilske industrije, kada se osniva fabrika „Crvena Zastava“.

 

Grad ima bogato kulturno – istorijsko nasleđe. Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata deo centralnog gradskog područja, a stara (Pridvorna) crkva podignuta je 1818. godine, i u njenoj su porti proklamovane gotovo sve važne odluke za srpski narod. Tu je održana Sretenjska skupština 1835. godine na kojoj je donet prvi srpski Ustav.

 

U zgradi stare skupštine 1878. godine pročitane su odredbe Berlinskog ugovora, koji je Srbiji i Crnoj Gori doneo nezavisnost. U gradu su i spomenik palim Šumadincima, zatim zgradu gradske tržnice, Amidžin konak iz 1818. godine, Konak kneza Mihaila, Zgrada prve Gimnazije u Srbiji…

 

Podeli članak
sinovoz
FAM