Region

GORKA VODA: Pravo blago u srcu Banata leži neiskorišćeno

Torda
Torda

Entuzijasti u Tordi, selu u opštini Žitište, ne odustaju od namere da se obnovi eksploatacija lekovite „gorke vode“ iz ovog mesta i započne iskorišćavanje ležišta termalnih voda.

 

„Gorka voda“ iz Torde, između dva svetska rata, bila je nadaleko poznata, flaširana je pod imenom „Jordan“ a kasnije je iskopan još jedan bunar sa vodom istog sastava, koju su nazvali „Sveti Đorđe“. U godinama posle Drugog svetskog rata ovu vodu flaširala je Banja „Rusanda“, čak je izgrađen i objekat nad izvorištem. Poslednja radnica u tom objektu, Julija Popović, pričala je da su po tu vodu dolazili iz mnogih mesta iz unutrašnjosti, pa čak iz Leskovca, gde su je u buradima odvozili. Kada je „Rusanda“ prestala sa korišćenjem bunara, jedan investitor iz Novog Sada je od 1995. do 2001. krenuo sa prodajom vode „Sveti Đorđe“, ali je odustao posle šest godina. Od tada, ova voda leži neiskorišćena.

 

– Torđanska „gorka voda“ otkrivena je slučajno 1923. godine, a analizama je utvrđeno da je lekovita, pa je počela njena eksploatacija i flaširanje pod imenom „Jordan“. Nedugo potom iskopan je još jedan bunar sa vodom, koju su kasnije nazvali „Sveti Đorđe“. Nažalost, voda koja je imala dobru prođu sada leži potpuno neiskorišćena, a mi bezuspešno nastojimo da nađemo investitora koji bi uložio u korišćenje ovog blaga – govori predsednik Saveta Mesne zajednice Torda Janoš Dobai, koji godinama pokušava da oživi eksploataciju lekovite vode iz Torde, obraćanjem na različite adrese.

 

Ova voda prošla je ozbiljne analize i dobila dobre ocene, a inženjer Jaroslav Tomić za „gorku vodu“ tvrdi da je jako bazična, uz pH vrednost osam, da sadrži visoki procenat Glauber-soli, kao i selena. Svojim svojstvima ova voda potpomaže rad stomaka, žuči i bubrega, a zbog antioksidanta selena smanjuje rizik od kancera.

 

– Šteta je da voda sa ovakvim svojstvima nema širu upotrebu. I pored velike želje nismo uspeli da privolimo niti jednog investitora da obnovi eksploataciju, a lobirali smo i kod poznatih banjskih centara u Mađarskoj. Verovatno su i konkurentski razlozi u pitanju, kada je reč o odzivu na naše apele – govori Dobai, uz napomenu da je ova voda slična onoj iz banje „Đula“ u Mađarskoj.

 

I nije u pitanju samo lekovita voda, već je u Tordi moguća i eksploatacija termalnih voda, čija temperatura je 73 stepena.

 

– Sve su to dobri preduslovi za otvaranje banje na ovom području, ali za sada niko ne kreće u ostvarenje te ideje – žali se Dobai, uz opasku da on neće odustati od pokušaja privlačenja investitora u Tordu, i oživljavanja sela kroz banjski turizam.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz