Region

GDE JE ZAPELO: Jamura umesto igrališta

ORLOVAT – Meštani Orlovata danas su se okupili ispred prostora u selu koji je nekada bio seoska jamura, sada je mesto za bacanje komunalnog i organskog otpada, a trebalo bi da bude dečje igralište i sportski tereni.

Mladi traže igralište
Mladi traže igralište

Kako je ovo mesto poslednjih decenija ruglo sela, a istovremeno ne postoje sportski tereni kao ni dečje igralište, Savet Mesne zajednice je još pre dve godine konkurisao za sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji im je odobrio skoro četiri miliona dinara za rekultivaciju zemljišta. Zemljište je, inače, do tada bilo u vlasništvu Zemljoradničke zadruge „Novi život“.

Zadruga se odrekla vlasništva i Orlovaćani su mislili da je problem rešen i da mogu da počnu da grade. No, u stvarnosti, to izgleda drugačije. Spor oko utvrđivanja čije je zaista zemljište još traje, konverzija nije završena, bez toga nema lokacijske dozvole a bez nje ni gradnje. Ukoliko se sve ovo ne završi do 1. septembra, pare će morati da budu vraćene pokrajini.

-Tražili smo pomoć i od grada, pisali i republici, svima, odgovora nema a sada je ovom deponija na koju se baca građevinski otpad, svakakvo đubre, a vrlo često završi i poneka crkotina – kaže Ljubiša Murgić, predsednik Saveta Mesne zajednice.

Da je to tako, potvrđuje i šef Mesne kancelarije Jela Turajić Stojković. A meštani, od kojih su mnogi naučili da plivaju u jamuri, ne mogu da veruju da se može dogoditi situacija da pare vrate a da sportske terene nikad izgrade.

Meštani Orlovata izašli na ulice
Meštani Orlovata izašli na ulice

U gradskom Odeljenju za urbanizam, što je jedna od adresa na kojoj su Orlovaćani tražili pomoć, rekli su nam da problem nije u gradu i upravi nego – Republici. Grad je uradio sve što je do njega ali zapelo je sa žalbom republičkog pravobranioca. I pored molbi da se ne podnosi žalbu, bar na deo rešenja koji obuhvata sporno zemljište, on nije reagova, rekao nam je Nikola Halas, zamenik načelnika Odeljenja za urbanizam.

Republički pravobranilac Zoran Kovrlija, pak, kaže da mu se niko nikada nije obratio sa zahtevom da se iz žalbe, koju je on po zakonu dužan da podnese, izuzme ta parcela koju Orlovaćani žele da pretvore u sportske terene. Ni Savet Mesne zajednice ni niko iz grada.

Kako sada stvari stoje, sportskih terena po ovom projektu u Orlovatu neće biti. Ostaje im onaj jedan u selu koji su prošle godine zbog toga što nisu imali para, prelakirali lakom za parket.

U ovoj godini u Orlovatu će se roditi 20 novih stanovnika. Selo, inače, ne kuburi sa decom, pa je pitanje jesu li ovakve imovinsko – pravne zavrzlame rešenje s jedne strane za povećanje nataliteta, a s druge za široku akciju povratka na selo.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.