Region Vesti Zrenjanin

Fondacija “Misija Halijard” odala počast srpskim i američkim dobrovoljcima

fondacija misija halijard
Foto: Fondacija "Misija Halijard"

Fondacija “Misija Halijard”, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, obeležila je Dan veterana u Aleksandrovu, u opštini Nova Crnja.

 

Predsednik Fondacije “Misija Halijard” Džon Kapelo je položio venac u memorijalnom kompleksu u Aleksandrovu. Kapelo je otkrio i dve dvojezične table. One su napravljene u čast srpskih i američkih dobrovoljaca i veterana upamćenih po patriotizmu, ljubavi prema svojoj zemlji i spremnosti da služe i da se žrtvuju za opšte dobro.

 

PROČITAJTE JOŠ: U Zrenjaninu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

 

– Obeležavamo Dan veterana, koji se proslavlja u Americi, i Dan primirja, koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu. Ovde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom – rekao je Kapelo.

 

fondacija misija halijard
Foto: Fondacija “Misija Halijard”

 

Vence su položili i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić. Položili su ih i predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i predsednica Skupštine opštine Žitište Ivana Petrić.

 

Dan veterana u SAD obeležava se 11. novembra, na dan kada se u svetu obeležava Dan primirja, odnosno kraj Prvog svetskog rata.

 

Aleksandrovo je jedno od najmlađih sela u Srbiji koje je osnovano pre nešto više od 100 godina.

 

Nastalo je tako što je kralj Aleksandar Karađorđević dao zemlju dobrovoljcima, koji su došli iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih savezničkih zemalja u Srbiju da se za nju bore u Prvom svetskom ratu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM