Region YSLAJDER

FIJAKER STAR VIŠE OD JEDNOG VEKA ČUVA ZA BOLJA VREMENA

Foto: Fleš

TOMAŠEVAC – Nemanja Ostojić od najranijeg detinjstva zavoleo je konje, vrlo rano počeo je da se bavi njima, da jaše i da ih preže – jednom rečju, Nemanji su konji životna ljubav.

Foto: Fleš

– Kad me pitaju odakle ta ljubav, ja kažem od dalekog pretka, navrndede Đuke Žarkovog iz Sanada, koji je bio trgovac konjima, a uvek je imao najbolje konje, tako su mi pričali. Deda je imao konje, ali nisu mu bili pasija, a moj tata je – pecaroš. Ja sam, sećam se, imao četiri i po godine kad sam se već kačio kumovom konju za rep – priča Nemanja za portal zrenjaninski.com. 

Svoje konje Nemanja je imao do pre godinu i po dana.

– Morao sam da ih prodam zbog sticaja okolnosti, jer su konji danas jako skup hobi – kaže Nemanja.

Ono čega ni u najvećoj krizi nije mogao da se odrekne, jeste fijaker iz 1903. godine koji je izradio čuveni bečkerečki kolar Laus.

– To je fijaker koji je napravljen specijalno za sina jednog velikog gazde iz Vršca. Kad upregne dobre konje u fijaker, pa dođe u neko selo, odmah se znalo s kim imate posla. Konji i fijaker bili su statusni simboli. Fijaker je nekako stigao do mene i kako sad nemam konje, konzervirao sam ga i čekam bolja vremena – priča Nemanja.

Nemanja ima i kompletnu opremu, kako za konje tako i za jahača.

– Već sam krenuo da glancam čizme i da pripremam sedlo. Imam i bič „trskavac“. Ne mogu da zamislim da Božić prođe bez da uzjašim konja – veli Nemanja i dodaje da je dobar jahač.

– Pao sam najmanje dvadeset puta, a jednom završio u Urgentnom. Broj padova govori o tome koliko je neki jahač dobar – priča naš sagovornik.

Iako je u Tomaševcu sve manje konja, a i fijakera, Nemanja se ne predaje.

– Svatovi nisu mogli da se zamisle bez fijakera i para odličnih konja. Ako se mlada ne provoza u fijakeru, bolje da se nije ni udavala. Pa svi znaju onaj bećarac – „metla nogu na potegu, pa sve viče neću, a na kuma namiguje da se kola kreću“. Siguran sam da će ponovo doći to vreme bar u Vojvodini i zato neću da prodajem fijaker ni po koju cenu – zaključuje Nemanja Ostojić iz Tomaševca.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.