Region

EKOLOŠKA TAKSA: Propust službenice opštini naneo milionsku štetu!

Ekološka taksa
Foto: Opština Novi Bečej

Ekološka taksa za pravna lica u Novom Bečeju nije povećana, već su samo otklonjeni nedostaci u njenoj naplati, saopštavaju iz lokalne samouprave. Priča koja je u novobečejskoj javnosti plasirana, da su za pravna lica u ovoj opštini povećane ekološke takse, nije tačna, tvrdi i čelnik ove opštine Saša Maksimović.

 

– Problem u priči o ekološkoj taksi u našoj opštini je nenormalno i protivzakonito obračunavanje ove takse u ranijim godinama. I to na našu štetu. Nama nije bilo jasno kako prihodi od ekološke takse u komšijskom Bečeju iznose oko 30 miliona dinara na godišnjem nivou, a u slučaju opštine Novi Bečej 900.000 dinara – navodi Maksimović.

 

Analizom odluka o taksama, bečejske i novobečejske, utvrđeno je da su one iste.

 

– Međutim, uvideli smo da je jedna od bivših radnica, koja se bavila ekološkim taksama i obračunom poreza i taksi, na štetu opštine obračunavala ograničenja. Ona su obračunavana svakom, i kome to pripada i kome ne pripada, na maksimalan iznos od 100.000 dinara. To je nanelo štetu budžetu opštine prethodnih godina u iznosu skoro 20 miliona dinara svake godine – kaže Maksimović.

 

On napominje da sve činjenice potvrđuju da taksa nije promenjena. Najavljuje, međutim, da će do promena doći u sledećoj godini.

 

– Taksa za 2018. je ista kao i ranije, samo je po prvi put obračunata onako kako treba i u skladu sa zakonom. Iduće godine biće obračunata po drugoj osnovi. Ekološka taksa se trenutno utvrđuje po stopi poreza od 0,4 posto. Predlog Opštinskom veću biće da se postojeći limit na 300.000 dinara prihoda ukine. To znači da velika privredna lica plaćaju veću ekološku taksu, a manja manju. Predlog će biti i da se taksa obračunava po minimalnoj stopi poreza od 0,2 posto – ističe Maksimović.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM