Region

Dvorac Hertelendi dobiće novu namenu nakon rekonstrukcije

dvorac hertelendi
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Dvorac Hertelendi Bajer u Bočaru, u opštini Novi Bečej, nakon rekonstrukcije, koju finansira Pokrajinska vlada, dobiće novu namenu.

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će ovaj objekat biti pretvoren u dnevni boravak za decu predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Za mališane će, kako je kazao Mirović, dvorac biti na raspolaganju od početka septembra 2020. godine, odnosno školske 2020/2021. godine.

 

– Pre 15 dana dobili smo građevinsku dozvolu. U toku je izrada projekta za izvođenje radova, a krajem marta biće raspisana javna nabavka. Nakon toga, imaćemo ugovore za radove na rekonstrukciji dvorca. Planiramo da rekonstrukcija ne traje duže od godinu dana. To znači da će biti na raspolaganju deci od šest do 11 godina od septembra 2020. godine – izjavio je Mirović.

 

Biće saniran postojeći i dograđen manji dodatni objekat, prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kada dvorac bude u funkciji za novu namenu, ideja je da u jednoj grupi bude smešteno više od stotinu dece, koja će dolaziti na jednodnevne ili, najduže, trodnevne boravke u dvorcu.

 

U dvorcu će se moći organizovati razni programi edukacije, rekreacije i socijalizacije, odnosno boravak dece u prirodi. U kompleksu će biti učionice, prostorija za rekreaciju s odgovarajućem opremom, restoran, kuhinja i sanitarni čvorovi. Biće uređeno i dvorište kompleksa.

 

Odlukom o novoj nameni dvorca Hertelendi Bajer zapravo se odustalo od prvobitne ideje da taj objekat bude pretvoren u Dom za decu ometenu u razvoju.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM