Region

DVA DANA MAĐARSKOG FOLKLORA (FOTO)

TORDA – Prošlog vikenda je u Tordi održana vojvođanska smotra orkestara i pevačkih grupa mađarske izvorne muzika „Durindo“ i festival folklornih ansambala „Đenđešbokreta“.

folklor 3
Torda ove godine obeležava 240 godina naseljavanja, a festival „Durindo“ 40 godina postojanja. U znaku ova dva jubileja je posle 31 godine ovo selo u žitištanskoj opštini ponovo bilo domaćin najvećeg festivala mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini. U subotu se festival odvijao na dva mesta, a predstavilo se 114 orkestara i pevačkih grupa, sa više od hiljadu učesnika.

U nedelju je vreme omelo da se smotra folkornih grupa, 33 ansambala iz 32 naseljena mesta sa oko 900 članova, održi na obnovljenom fudbalskom terenu. Dom kulture je bio tesan za učesnike i za publiku. Mnogi su ostali van sale i morali su da se zadovolje projekcijom na video-bimu.

Festival nije takmičarskog karaktera, mada je stručni žiri pomno pratio nastupe i svoje sugestije i opažanja će pojedinačno saopštiti svakom ansamblu. Festival se pre svega organizuje sa ciljem očuvanja mađarskog folkora i tradicije.
folklor 2
folklor 1
folklor

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz