Region Vesti Zrenjanin

Dunavska jesetra, strogo zaštićena vrsta ribe, pronađena u Tisi (Foto)

dunavska jesetra
Foto: Rezervati prirode

Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina objavila je da su u Tisi, u blizini bečejske brane, u mrežama privrednih ribara, uhvaćene dve jedinke dunavske jesetre. Dunavska jesetra je strogo zaštićena vrsta, koja se nalazi pod trajnim lovostajem, pa je zabranjeno prometovanje jedinkama poreklom iz divljine.

 

Jedna jedinka je, navode u „Rezervatima prirode“, nepovređena vraćena nazad u vodu, dok je druga uginula.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ribočuvar Zoran Medić spasao mišara koji je upao u vodu (Foto)

 

„Naša ustanova, koja je korisnik dela ribarskog područja „Banat“, obavestila je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode o ulovu jesetarskih vrsta. Tom prilikom su dostavljeni kontakt podaci ribara, fotografije, kao i vreme i lokacija ulova. Na osnovu fotografija je utvrđeno da je reč o dve jedinke dunavske jesetre. Reč je o autohtonoj vrsti ribe, koja je strogo zaštićena u Srbiji“, saopšteno je iz „Rezevrata prirode“.

 

Prema rečima privrednog ribara, živa jedinka je nepovređena vraćena u vodu, na ušću Tise u Dunav. Primerak uginule jedinke je preuzela stručna služba Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

 

dunavska jesetra
Foto: Rezervati prirode

 

U sklopu manifestacije „Jedno s prirodom“, održane u Budimpešti, obavljeno je poribljavanje Dunava ugroženim jesetarskim vrstama. Tom prilikom su u reku puštene kečige, ruske, odnosno dunavske jesetre, kao i morune.

 

Većina jedinki je obeležena specifičnim žutim markerom na levom boku ispred leđnog peraja, koji sadrži serijski broj specifičan za svaku jedinku. Na osnovu njega se jedinke mogu identifikovati, ali i odrediti njihovo kretanje u slivu Dunava.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Za očekivati je da i u narednom periodu bude još podataka o ulovu ovih vrsta, ističu u Ustanovi „Rezervati prirode“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz