Region Vesti Zrenjanin

Domaći i indijski radnici uređuju zapušteni dvorac Hertelendi

dvorac hertelendi
Foto: Pokrajinska vlada

Domaći i indijski radnici trenutno su angažovani na uređenju kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, gde će biti formiran novi višenamenski kompleks namenjen deci školskog i predškolskog uzrasta. Izvođač radova je firma „Modulor“ iz Beograda, a na terenu je poslednjih dana bilo 15 radnika, od toga sedam Indijaca.

 

Prema poslednjim informacijama, trenutno se radi unutrašnjost velike zgrade.

 

– Ne radi se samo rekonstrukcija postojećih objekata, već se grade i novi. Biće izgrađena fiskulturna sala koju će deca koristiti u slučaju lošeg vremena i tokom zimskih meseci. Kompletno se uređuje ceo prostor. Reč je o placu od hektar i po, koji će sadržati razne sadržaje za decu, kao što su sportski tereni, pešačke staze… – izjavio je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

 

Pre nekoliko meseci je, posle više od 169 godina, od kada je izgrađen dvorac Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, počela rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata i izgradnja novih. Za ove namene je Pokrajinska vlada izdvojila 361 milion dinara.

 

dvorac hertelendi
Foto: Pokrajinska vlada

 

Dvorac Hertelendi ranije bio psihijatrijska bolnica

 

– Posle dugog čekanja i posle velikih pronevera bivše vlasti započeli smo radove na izgradnji ovog objekta. Rekonstruišemo postojeći i gradimo novi objekat za smeštaj 120 dece. Gradimo novu salu za sportske aktivnosti, rekonstruišemo i park površine šest hektara, pravimo praktično novi centar za predškolsku i školsku decu iz cele Srbije – kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

 

Ovakav objekat, dodao je Mirović, Vojvodina nikada nije imala.

 

– Pokazaćemo da smo sposobni da izgradimo objekat koji će deci biti na raspolaganju od sledeće školske godine i u kom će se otvoriti nova radna mesta – naglasio je Mirović.

 

Do 2005. godine u dvorcu Hertelendi je bila smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je ovaj objekat napušten i urušen. Radovi koje je bivša vlast započela 2011. godine nisu realizovani.

 

Novi višenamenski kompleks Hertelendi će obuhvatati različite sadržaje namenjene deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta koji će omogućiti realizaciju programa obrazovanja, odmora i rekreacije, i boravka u prirodi.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM