Region

DOLAZE NEMCI: Biogasno postrojenje u Botošu postaje pionir u Srbiji?!

Bioelektrana u Botošu
Bioelektrana u Botošu

U okviru programa partnerstva u oblasti bioenergije između Baden-Virtemberga i Srbije, koji podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, Beograd i Zrenjanin u utorak, 17. aprila, posetiće delegacija ove južne nemačke pokrajine, predvođena državnim sekretarom Andreom Baumanom.

 

Delegacija iz Baden -Virtemberga u Beogradu će razgovarati sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije gde će, između ostalog, tema razgovora biti nastavak strateškog partnerstva u oblasti razvoja održivog tržišta bioneregije.

 

Jedna od centralnih tačaka posete delegacije biće obilazak biogasnog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Botošu. Ovo postrojenje bi u okviru bioenergetskog partnerstva, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, klime i energetike Baden-Virtemberga i projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, moglo da bude prvo postrojenje u Srbiji koje će realizovati koncept korišćenja otpadne toplotne energije iz svog postrojenja za grejanje javnih i drugih objekata u ovom selu sa oko 2.000 stanovnika, koje se nalazi nedaleko od Zrenjanina. Domaćini delegacije Baden-Virtemberga u Botošu biće predstavnici gradske vlasti u Zrenjaninu, firme „Biolektra“ d.o.o, u čijem je vlasništvu botoško biogasno postrojenje, kao i predstavnici Mesne zajednice Botoš.

 

Partnerstvo u oblasti bioenergije, koje je uspostavljeno septembra 2014. godine između nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberga i Srbije, nudi mogućnost sprovođenja zajedničkih aktivnosti i identifikovanja i korišćenja sinergija u oblastima obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine i ekonomskih politika.

 

Partnerstvo u oblasti bioenergije se zasniva na tri oblasti – promovisanju političkog dijaloga sa ciljem stvaranja povoljnih okvirnih uslova za razvoj održivog tržišta bioenergije koji bi doprineo energetskoj sigurnosti i zaštiti klime, jačanju saradnje između nemačkih i srpkih firmi povodom konkretnih projekata, razvoju tržišta i uspostavljanje kooperacijskih odnos, kao i nadogradnji naučne saradnje na već postojećim temeljima sa ciljem daljeg razvoja tehnologija i promovisanja inovacija iz oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM