Region

DECA PROSLAVILA DOLAZAK BELIH RODA

TARAŠ – Udruženje građana „Taraške rode“ proslavilo je sa decom iz Osnovne škole „Svetozar Marković – Toza“ skori dolazak belih roda.

taras_deca_rode

Ove godine doček je organizovan po drugi put i to nešto ranije da bi se događaj objedinio sa završetkom prve faze projekta „Platforme za gnezda belih roda“ i proslavom godišnjice od osnivanja udruženja.

– Za svu decu organizovana je predstava koju su izveli glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, uz koju su mališani uživali. Svoj prisutnoj deci članovi udruženja „Taraške rode“ su uručili poklon majice sa motivom akcije čiji je slogan „Mi brinemo o našim rodama“ – ističe predsednica ovog udruženja Aleksandra Marovac Cucić.

taras_deca_rode

Inače, projekat „Platforme za gnezda belih roda“ predviđa postavljanje 17 platformi za gnezda koja se nalaze direktno na žicama niskonaponskih vodova. Prvom fazom biće postvljeno 13 platformi, dok će preostale četiri biti postavljene na jesen, kada rode odu. Projekat se realizuje u saradnji sa Elektrodistibucijom Zrenjanin.

– Postavljanjem platformi, gnezda se odvajaju na oko pola metra od žica i time sprečavaju uginuća roda od električnih udara, kao i havarije na elektro sistemu koje mogu nastati usled prespajanja žica. Korist od ovog projekta imaju, kako rode, tako i Elektrodistribucija, kao i sami meštani – objašnjava Marovac Cucić.

Ceo projekat, kao i sam doček roda, finansirala je namačka fondacija „Euronatur“, preko projekta Udruženja građana „Taraške rode“.

taras_deca_rode

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz