Region YTOP

DARKA PERINA ZNAJU PO ODLIČNOJ RAKIJI OD KAJSIJE

Foto: Dušan Bartolović

RADOJEVO – Darka Perina iz Radojeva, ili Klarije, kako stanovnici više vole da zovu ovo selo, mnogi znaju po odličnoj rakiji od kajsije. Rakiju je pravio od voća iz sopstvenog voćnjaka.

Foto: Dušan Bartolović

– Na dva hektara zasadio sam kajsije i orahe po savetima novosadskog Instituta za voćarstvo – priča Darko za portal zrenjaninski.com. – Dobro se slažu, a i kajsije prve donesu prihod, dok kod oraha to ide sporije, tek posle sedam godina. Situacija se u međuvremenu promenila, tako da je orah postao glavni izvor prihoda, kaže Darko.

Ove godine rakije od kajsija u Darkovom voćnjaku teško da će biti.

– Hladna zima nija prijala ni kajsijama ni breskvama – dodaje naš sagovornik i napominje da je orah stvarno voćka čudnovata, dobro se drži i obećava dobar rod.

Zalihe dobre rakije od kajsije iznese na manifestacije, kao što je bila i prošlonedeljna “Kobasicijada” u Belom Blatu. Litar “kajsijevače” košta 1.200 dinara, pa se malo ko uhvatio za novčanik.

– Nema veze, naći će i ona put do kupca – ispričao nam je Darko, koji se sa prijateljima dobro zabavljao. – Kajsija je ljubav, a od oraha se živi, zaključuje on.

Podeli članak
sinovoz
FAM