Region

Italijanski đaci u Novom Bečeju

NOVI BEČEJ – Đaci srednje stručne škole „CNOS – FAP“ iz Areze, u Italiji, provešće u Novom Bečeju nedelju dana, u okviru međunarodne razmene učenika. Tim povodom, predsednik novobečejske opštine Saša Šućurović je u zgradi lokalne samouprave priredio prijem za mlade goste i poželeo im dobrodošlicu i prijatan boravak u ovoj varoši kraj Tise.

Mladi gosti sa domaćinima
Mladi gosti sa domaćinima

Italijanski đaci su u našu sredinu došli u sklopu projekta „Razmena odeljenja“, uspostavljenog između Srednje škole Novi Bečej i pomenute obrazovne ustanove iz Italije. U pitanju je interkulturalni program koji podrazumeva da deca budu smeštena u ovdašnja domaćinstva, da upoznaju našu kulturu i običaje i stvore nova prijateljstva, kako bi se produbila veza između dve zemlje.

Po rečima profesorice Srednje škole Novi Bečej Biljane Banjac, inostrani đaci su u obavezi da pohađaju nastavu, kao i njihovi ovdašnji vršnjaci, i to kada programom nisu predviđeni izleti. Ona kaže da ovakve vrste putovanja finasiraju roditelji učenika, ali da je novobečejska lokalna samouprava izdvojila sredstva i pomogla porodicama da lakše podnesu troškove.

– Ovaj program je veoma značajan, jer ne samo da uključuje decu koja idu na razmenu, nego i škole, insitucije, lokalnu samoupravu, kao i same roditelje. To je širi krug, koji nam doprinosi mnogo više od jedne tipične ekskurzije. Deca u ovom slučaju nisu samo turisti, već i učesnici svakodnevnog života – objašnjava Biljana Banjac i ističe da će gosti i njihovi domaćini posetiti sve znamenitosti ove opštine, kao i Novi Sad i Beograd.

Direktor lokalne Kancelarije za mlade Dejan Vuletaš napominje da je ova institucija, koja podržava učeničke i studentske razmene, učestvovala u osmišljavanju plana i programa posete. Takođe, u saradnji sa opštinom, Kancelarija pruža tehničko – logističku podršku. Vuletaš podseća da je Kancelarija prošle godine podržala troje srednjoškolaca i omogućila im da provedu dve nedelje u Nemačkoj na razmeni, kao i jednog učenika srednje škole koji je na godinu dana otišao u Brisel na stručno usavršavanje.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.