Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Crkva Uznesenja blažene device Marije nalazi se u veoma lošem stanju

crkva uznesenja blažene device marije

Iako malobrojni, katolički vernici u Jaši Tomiću, selu u opštini Sečanj, redovno odlaze u seosku crkvu. Crkva Uznesenja blažene device Marije podignuta je 1911. godine i proglašena je za spomenik kulture.

 

Crkva je danas u veoma lošem stanju. Između ostalog je izgoreo krov, koji je bio pokriven gleđosanim biber crepom u dve boje, pa je sada verski objekat pokriven rebrastim limom.

 

Još pre više od jedne decenije vernici iz Jaše Tomića inicirali su rekonstrukciju ove vredne verske građevine. I nedavno su se obratili portalu zrenjaninski.com sa pitanjem – da li postoji mogućnost da njihova crkva doživi temeljniju popravku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uz Gradsku kuću postavljena skela: Radovi na delu krova koji prokišnjava

 

Kako naš portal saznaje od zrenjaninskog biskupa dr Ladislava Nemeta, u ovom trenutku se ne planira rekonstrukcija.

 

Ranije je biskup izjavio da u selu ima malo katolika i da oni nisu u stanju da finansijski održavaju crkvu, a ni Zrenjaninska biskupija nema toliko novca.

 

Bilo je razgovora o tome da se zdanje bar konzervira, ali se ni to do sada nije dogodilo. Takođe, zrenjaninski biskup je jednom prilikom izjavio da bi se novac mogao pronaći ukoliko bi država brže rešavala restituciju, odnosno vratila crkvi oduzetu imovinu.

 

crkva uznesenja blažene device marije

 

Vredno arhitektonsko, inženjersko i umetničko ostvarenje

 

Zbog svoje monumentalnosti, raskošne dekoracije i vrednih vitraža, crkva Uznesenja blažene device Marije predstavlja vredno arhitektonsko, inženjersko i umetničko ostvarenje, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Njena izgradnja u tako maloj sredini kao što je Jaša Tomić svedoči o nekadašnjoj ekonomskoj moći ovog sela.

 

Crkva je dekorisana vitražima koji se nalaze na svim većim prozorskim otvorima. Jedan deo njih je oštećen, a sačuvani su vitraži na apsidi, južnom i na severnom zidu crkve, kao i na rozetama. Na vitražu u apsidi predstavljeno je šest scena iz ciklusa Hristovog života, dok su na drugom, oštećenom vitražu, sačuvane četiri scene iz Bogorodičinog ciklusa. Vitraže u apsidi su radili majstori iz Budimpešte 1912. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Od pojedinačnih slika, u crkvi se nalaze dve slike sa temom Vaznesenje Bogorodice. Jedna je rad Vase Pomorišca iz 1926. godine, a drugu je potpisao Johannes Mertz iz Budima 1799. godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Evo moje primedbe: Nema para jel ima malo vernika i pitam: U opstinu Secanj izgradene su pravoslavne crkve koje su srusene 60godina Kako za to ima para a za Zasticeni spomenik kusture nema!! Trebaju biskup i katolicko svestenstvo da odu u Rumuniju do Dete i vide bliznakinju Jasinske crkve Hvala !

    • Srbi porobljavaju gradeci crkve u Vojvodini., da se zna da je i Vojvodina njihova i za to para ima.. Na jug vise ne mogu ne daju im.

  • Udruženje za očuvanje nemačke kulturne baštine"Koreni zavičaja" Srpska Crnja каже:

    Udruženje je prošlo dugu borbu sa Biskupijom i biskupom gospodinom Ladislavom Nemetom koji je svojevremeno imao ideju da se te crkve poruše. Sada je blaža varijacija sa istim ciljem da se same uruše. Ne radi se ništa na polju sanacija i održavanja. Nije problem restitucije već nemara, jer konkretno u našem mestu Crkva poseduje zemlju, a prihodi sa nje godinama nisu usmeravani na njeno održavanje. Nemar i nečinjenje se opravdava manjkom vernika što je takođe daleko od stvarnosti. Pravoslavne crkve se bore za donacije i sredstva od zemlje i Eparhije banatske namenski ulažu. U tome je razlika.
    Predsednik Udruženja Julijana Kljajić

sinovoz