Region YSLAJDER

CRKVA KOJA ČUVA VEOMA VREDNE IKONE (FOTO)

crkva-novi-becej

NOVI BEČEJ – Monografska studija „Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Bečeju“ izašla je u izdanju Narodne biblioteke iz Novog Bečeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a njena promocija očekuje se uskoro.

 

crkva novi becej
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Autori publikacije su istoričarka umetnosti – konzervatorka Vesna Majstorović, arhitektica – konzervatorka Spomenka Urošević, obe zaposlene u zrenjaninskom Zavodu, kao i Dragan Rauški, građevinski inženjer Dragan Rauški, zaposlen u Opštini Novi Bečej.

 

Knjiga je, inače, štampana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru projekta „Gradovi u fokusu“, i Opštine Novi Bečej. Pored mnoštva fotografija, monografija sadrži tekstove na srpskom i engleskom jeziku.

 

Autori su u knjizi, u kratkim crtama, predstavili razvoj Novog Bečeja od prvih lјudskih naseobina pa sve do 20. veka, uradili osvrt na arhitektonsko nasleđe grada koje danas čini zaštićeno istorijsko jezgro, i dali iscrpan istorijat kao i opis i analizu stilskih karakteristika Srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole, uklјučujući eksterijer i enterijer sa svim umetničkim delima koja se nalaze unutar ovog verskog objekta. Ovde su predstavlјene i veoma vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji se čuvaju u crkvi. Najveću vrednost ove zbirke čine zaštićene ikone i delovi crkvenog mobilijara koji je premešten iz starijeg hrama na obali Tise, iz crkve Uspenja Bogorodice, poznatije pod nazivom kapela Manastir.

 

crkva novi becej
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Novobečejska pravoslavna crkva posvećena svetom Nikoli podignuta je u periodu od 1792. do 1796. godine u vidu jednobrodne građevine koja se na istoku završava petostranom oltarskom apsidom, dok sa na zapadnoj strani uzdiže tipičan višespratni barokni zvonik sa limenim „jastukom“, lanternom i krstom. Nasuprot odmerenim i skladno rešenim zidnim platnima, unutrašnjost hrama odiše baroknom raskoši. Ikonostasna pregrada, čija je arhitektonska konstrukcija prekrivena rezbarenim biljnim ukrasima, nosi četrdeset predstava stojećih figura svetitelja i crkvenih praznika za koje se zna da ih je 1804. naslikao Stefan Gavrilović. Jedan od prvih predstavnika srpskog romantizma Pavle Simić izveo je 1858. godine zidne slike na svodovima. U crkvi se još čuva i niz vrednih bogoslužbenih predmeta, a posebnu pažnju zaslužuje ikona Bogorodice s Hristom, rađena u najboljoj tradiciji poznovizantijskog ikonopisa.

 

Konzervatorski radovi na obnovi crkve sprovedeni su u više navrata, od 1969. do 2012. a poslednji radovi obuhvatali su obnovu krova, zvonika i fasade hrama. U tom periodu je izrađena nova ograda porte i pristupne staze od behatona.

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM