Region

Čelnici pet lokalnih samouprava potpisali zajedničku prijavu

Sednica Srednjobanatskog upravnog okruga

Sednica Srednjobanatskog upravnog okruga, kojoj su prisustvovali načelnica Okruga Snežana Vučurević i čelnici pet lokalnih samouprava, održana je danas u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina.

 

Na dnevnom redu sednice bilo je potpisivanje zajedničke prijave svih opština iz okruga i grada Zrenjanina, na javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini.

 

– Zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja prioritet je republičke Vlade, pa su i ove godine odvojena sredstva za podsticanje i sprovođenje mera populacione politike na teritorijama lokalnih samouprava. Sama činjenica da je Srednjobanatski upravni okrug za pet godina izgubio jednu manju opštinu, odnosno devet hiljada stanovnika, bila nam je signal da se po tom pitanju ujedinimo i pokušamo zajednički da sprovodimo mere populacione politike – ističe načelnica Snežana Vučurević, uz napomenu da sve srednjobanatske lokalne samouprave već sprovode određene mere populacione politike za poboljšanje demografske situacije, uglavnom kroz smanjenje troškova roditeljstva, podsticanje vantelesne oplodnje, razne edukacije…

 

O značaju zajedničkog nastupa na konkursu govorio je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

– Mi smo danas potpisali zajednički projekat, sa kojim apliciramo kod države i ministarstva, što ne znači da će naš projekat biti i odobren. Ali, drago mi je da smo se saglasili oko ove bitne teme, a kada zajednički nastupamo veće su nam šanse za uspeh. Od konkretnih ciljeva, na primer, mi smo u projektu naveli da hoćemo i u selima da gradimo vrtiće i jaslice, da imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 časa, jer se javlja potreba i za takvom uslugom – kaže Janjić, uz napomenu da je to jedna od mera podrške mladim bračnim parovima koji rade i smenski i vikendom.

 

On napominje da sve za što su srednjobanatske lokalne samouprave alplicirale već postoji kao stavka u zrenjaninskom budžetu, ali da bi podrška države ubrzala ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz