Region Vesti Zrenjanin

Biciklistička staza dužine 221 kilometar prolazi kroz Novi Bečej, Zrenjanin, Perlez…

biciklistička staza
Foto: zrenjaninski.com

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode održana je završna konferencija projekta pod nazivom „Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja ima pristup prirodi – EcoBikeNet“. Projekat se realizuje u okviru Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, a konferenciju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

 

Cilj projekta je razvoj međunarodnog biciklističkog koridora „Eurovelo 11“ kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze u pograničnom području Mađarske i Srbije i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima u AP Vojvodini. Ukupna vrednost projekta je 353.000 evra. Od toga je 85 odsto učešće Evropske unije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Brojni Zrenjaninci, od najmlađih do najstarijih, pešačili stazom dugom osam kilometara

 

Vodeći partner je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Projekat je realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF kompanijom za razvoj nacionalne infrastrukture iz Mađarske.

 

Na konferenciji se obratila podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak. Ona je istakla da je ova biciklistička staza projekat od evropskog značaja i da pokazuje lepote Vojvodine.

 

– Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je omogućio sve što je potrebno da se kroz projektno-tehničku dokumentaciju, gledajući sedam opština i gradova na teritoriji AP Vojvodine, ukaže na postavljanje neophodne signalizacije koja upućuje na zaštićena područja – izjavila je Tabak.

 

Naglasila je i da je u saradnji sa partnerima iz Mađarske ovaj projekat završen profesionalno.

 

Ovaj program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona i unapređuje opšti kvalitet života u njemu. Takođe, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

 

Biciklistička staza povećava dostupnost turističkih potencijala Vojvodine

 

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot rekao je da je ova biciklistička staza naročito značajna jer povećava dostupnost turističkih potencijala AP Vojvodine.

 

– Turisti vožnjom kroz prirodu i prirodne lepote Vojvodine vide usput i turističke potencijale, što je jako bitno. Kao kreatori javne politike u oblasti turizma, konstantno ulažemo sredstva i svake godine dobijamo povećanje domaćih, ali i stranih turista. To je očigledan znak da je turistička ponuda dobra – izjavio je Tot.

 

Dodao je da je cilj da turisti prolaze međunarodnim biciklističkim koridorom „Eurovelo 11“, ali takođe i drugim rutama i drugim vidovima prevoza.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Na završnoj konferenciji su predstavljeni ciljevi, projektna ideja, aktivnosti i rezultati projekta.

 

Biciklističa staza dužine 221 kilometar u Vojvodini prolazi kroz Horgoš, Kanjižu, Sentu, Adu, Bečej, Novi Bečej, Zrenjanin, Perlez i Opovo. Zatim nastavlja dalje ka Beogradu.

 

Za vikend se otvara međudržavna granica na reci Begej: Iz Temišvara stiže brod „Pelikan“

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.