Region

Beogradska firma se bori protiv moljaca u parku u Konaku

Konak

U selu Konak, u opštini Sečanj, nalazi se jedan vrlo lep dvorac s kraja 19 veka. Dvorac u Konaku izgradio je baron Ladislav Daniel 1898. godine. Uz glavnu zgradu za stanovanje veleposednika, izgrađena je još jedna skromnija zgrada za stanovanje biroša i sluga, a nešto udaljeniji su ostali ekonomski objekti, konjušnica, štale… Dvorac okružuje park koji se prostire na nekoliko hektara, s retkim stablima raznih egzotičnih vrsta.

 

O parku dugačkom jedan kilometar, a pre svega o šimširu, u narednih godinu dana brinuće beogradska firma “Eko –san”.

 

– Park je proglašen spomenikom prirode jer to zaslužuje. Prošle godine pojavio se problem sa šimširovim moljcem, koji je pretio da stogodišnji šimšir potpuno uništi i morali smo da reagujemo. I ove godine ćemo, u skladu sa sredstvima koje imamo, održavati park, i zato smo posle sprovedene javne nabavke angažovali ovu beogradsku firmu da redovno sprovodi tretmane i brine o šimširu – ističe u izjavi za portal zrenjaninski.com načelnica Odeljenja za privredu i zaštitu životne sredine u opštini Sečanj Dejana Milošević.

 

Park koji okružuje dvorac nije u najboljem stanju, ima osušenog drveća i suvih grana, dodaje Dejana Milošević, ali opština Sečanj će se, u skladu sa svojim mogućnostima, brinuti o ovom spomeniku prirode.

 

U dvorcu se trenutno nalazi osnovna škola, koja takođe nema sredstva da se brine o parku.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM