Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Beloblatski osnovci oslikavali uskršnja jaja s puno dečije ljubavi (Foto)

uskršnja jaja
Foto: Milan Nedeljkov

U Belom Blatu su svi praznici, kako versko – duhovni, tako i svetovni, zajednički. To je deo priče i prakse koja ovde traje od postanka sela i koja će, uvereni smo u to, opstati i u vremenu dolazećem.

 

Uskrs – Vaskrs, kao jedan od najznačajnih verskih praznika u hrišćana, i ovde se obeležava u skladu sa tradicijom i dobrom suživotnom praksom. Ove godine razlika u obeležavanju Uskrsa, u odnosu na dva kalendara, je nedelju dana. Stoga su mališani beloblatske škole objednili običajne radnje i zajedno oslikavali uskršnja jaja.

 

Umetnički i tematski oslonjeni na simboliku ponovnog rađanja – uskrsnuća, đaci su prionuli na posao. I  nastade jedna prelepa paleta šarenih uskršnjih jaja. Skromno, ali s puno dečije prilježnosti i ljubavi, i pod mentorstvom svojh učitelja i roditelja, skoro svi đaci beloblatske škole uzeli su učešće ovoj aktivnosti. Većina kao izvođači – umetnici, a deo kao kompetentan učenički žiri.

 

Tog dana proglašeni su i nagrađeni radovi po uzrasnim kategorijama čiji su autori dobili diplome i prigodne poklone. Svakako u skladu sa  dolazećim praznikom. Ovo je samo još jedan u nizu primera iz beloblatskog realnog života, gde su ljudi okupljeni oko ideje zajedništva i suživota, a bez obzira na sve istorijske ili slične životne zaplete, uspeli da opstanu u ovom vremenu otuđenosti i ljudskog beznađa.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz