Region YSLAJDER

BELO BLATO DOBILO JOŠ JEDNU NACIJU – GRČKU!

Foto: Dušan Bartolović

BELO BLATO – Kažu da je Belo Blato selo sa najviše nacija, nacionalnih manjina i etničkih grupa.

Foto: Dušan Bartolović

Koliko ima nacija i nacionalnosti u selu sa manje od 2000 stanovnika – tu već nastaju problemi. Različiti izvori, različiti podaci: od onih koji kažu da u selu živi 26 nacija i nacionalnih manjina, preko onih koji tvrde da ima 15 nacija i 10 jezika, do opet onih koji znaju za 11 nacija i 8 jezika. Šta god da je tačno – lepo je. I ako je bilo 26 sad ih je 27, odnosno ako se čuo razgovor na 10 jezika sad se može čuti na 11. Belo Blato dobilo je i jednu Grkinju. Naravno, udajom.

Kaliopi smo sreli na „Kobasicijadi“ gde je sa svojim drugaricama, naravno različitih nacionalnosti, prodavala „melomakarone“, tradicionalne grčke božićne kolače.

– U Belom Blatu živim pola godine, a pola godine u Kateriniju – rekla nam je Kaliopi i dodala da joj je jednako lepo ovde, kao i u domovini.

Foto: Dušan Bartolović

Voli da dođe na „Kobasicijadu“ i specijalno za ovu priliku umesila je melomakarone i pokušava da ih proda.

– Kolač je jednostavan i lep i lako se pravi – objašnjava Kaliopi. – Testo je od brašna, griza, narandžinog soka, a kolač se preliva medom i orasima.

Nismo je zadržavali i ometali u pokušaju da Beloblaćanima i njihovim gostima predstavi delicije svoje domovine i da možda i zaradi nešto. Znajući Beloblaćane koji su otvoreni za sve običaje, jezike, religije, uskoro bi i melomakaroni mogli da budu uvršteni u tradicionalnu gastro ponudu ovog sela.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Mnogo lepo, samo mali savet. Da za sledecu godinu organizatori budu malo profesionalni u organizovanju manifestacije i prijema gostiju.

sinovoz