Region

Banja Rusanda u Melencima ima velike planove za dalji razvoj

Banja Rusanda

Banja Rusanda ima velike planove za dalji razvoj, ali preduslov za njihovo ostvarenje jeste planska regulacija kompleksa, kako bi se nešto moglo graditi ili rušiti.

 

Poslednji plan detaljne regulacije za Banju Rusandu rađen je još daleke 2002. godine.

 

U zahtevu Gradskoj upravi, koja je nadležna za donošenje plana detaljne regulacije, stoji da je Banja Rusanda proglašena za banjsko – turističko mesto od nacionalnog značaja.

 

Banja Rusanda ima uslove za realizaciju kompletnog “medical spa” programa.

 

Da bi se planovi ostvarili neophodno je da se planom detaljne regulacije definiše prostor za izgradnju montažnog objekta “Slana soba na otvorenom” (inhalacioni park). Reč je o projektu koji bi se finansirao iz sredstava Evropske unije, kroz program prekogranične saradnje.

 

Takođe, pojavila se potreba za izgradnjom manjeg montažnog objekta – pravoslavnog hrama, koji bi se gradio na temeljima stare zgrade zdravstva.

 

U banjskom kompleksu postoji jedan broj starih dotrajalih objekata koji predstavljaju i ružnu sliku i opasnost za goste i zaposlene.

 

Banja planira da uredi i obalu jezera sa šetalištem, koja bi bila spojena sa budućim sportskim terenom i otvorenim bazenom.

 

U naredna dva meseca, Javno preduzeće za urbanizam trebalo bi da sačini plan detaljne regulacije za Banju Rusandu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM