Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Banja „Rusanda“ je pre ravno devedeset godina vizionarski preuređena

banja rusanda
Foto: Banja "Rusanda" (promo)

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“, pre ravno devedeset godina, vizionarski je preuređena. Akcija koja je tada izvedena utkana je u banjski imidž.

 

Davne 1930. godine, naime, ulazno šetalište i deo novog parka temeljno su pošumljeni. U tu svrhu posađeno je čak 7.000 novih sadnica. Od toga, veliki broj bile su sadnice crnog bora, atraktivne vrste zimzelenog drveta, koje i sada krase banjski park i okolinu.

 

Pročitajte još: Plivanje za časni krst po prvi put biće organizovano i u Sečnju

 

Možda ovaj poduhvat ne bi bio toliko uspešan i pitanje je da li bi banjski kompleks imao tako očuvanu šumu da se i tadašnja vlast nije starala o redu i propisima.

 

Kako se navodi u knjizi Ivana Bošnjaka „Melenci i Banja Rusanda“, Uprava Dunavske banovine 1932. godine donela je jednu važnu odluku. U njoj je navedeno da „svi stanovnici opštine melenačke, počev od 15 godina starosti, imaju slobodan ulaz u banjski park, izuzev posle podne u nedeljne i praznične dane, kada u banjski park mogu imati slobodan ulaz samo lica koja su platila svegdašnju taksu“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM