Region

AUTOSTRADA SMRTI: OVDE GINU MNOGE ŽIVOTINJE

BELO BLATO – Put od Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ do Belog Blata postao je prava autostrada smrti za mnogobrojne životinje, primetili su učesnici prvog Biološko – ekološkog kampa koji je održan u Belom Blatu, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i uz logističku potporu Regionalnog centra za talente.

put-carska-bara

Zmije, bizamski pacovi i mnogi glodari, ali i nešto krupnije životinje poput jazavaca, bivaju  žrtve neoprezne i verovatno prebrze vožnje.

– Jeste da je taj putni pravac bezbedan i poboljšan, no mora se imati u vidu da mnoge životinje imaju značajne aktivnosti upravo na tom prostoru, između Carske bare i okolnih livadskih staništa. Zbog toga je potrebna i opreznost u vožnji – objašnjava društveni hroničar i direktor beloblatske škole Milan Nedeljkov.

Ta svoja zapažanja učesnici kampa su i dokumentovali fotografijama na kojima su jasno uočljive posledice – pregažena životinjska tela, a posebno su zabrinjavajući tragovi ostali nakon incidenata sa automobilima kojih je baš mnogo. Mladi istraživači su stoga apelovali na sve učesnike u saobraćaju da uspore, da budu oprezni jer, kako kažu, i životinjski svet sa ovog područja ima pravo na život.

– Možda bi se u ovu zaštitnu aktivnost mogli uključiti i oni koji održavaju putne pravce, postavljanjem posebnih znakova upozorenja o prelasku životinja preko puta koji razdvaja prostor Carske bare od okolnih trstika i livada, gde su njihove aktivnosti intenzivne. Verujući da će apel učesnika kampa biti od koristi, još jednom molimo za opreznost i poštovanje prava na život – poručuje Nedeljkov.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.