Region Vesti Zrenjanin

Arača će doprineti razvoju turističkog i kulturnog potencijala regiona

arača

U okviru projekta „Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju“, juče su u Novom Bečeju, ali i na samoj lokaciji crkve, predstavljeni dosadašnji rezultati geofizičkih istraživanja i laserskih snimanja. Prikazan je i trodimenzionalni model ovog značajnog spomenika srednjovekovne arhitekture.

 

Prezentaciji su prisustvali predstavnici Skupštine AP Vojvodine, Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Opštine Novi Bečej i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Novi upravljač na Carskoj bari zatekao brojne probleme

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je zajednička namera sačuvati ovo izuzetno važno kulturno nasleđe. Važno je, naglasio je on, istovremeno ga približiti ljudima, izgradnjom biciklističke staze, prilaznog puta, vizitorskog centra, kao i samom konzervacijom objekta.

 

– Današnjim danom približavmo se definisanju kompletnog poduhvata, u smislu definisanja uloga u čitavom procesu, načinu finansiranja i realizacije ovog projekta – istakao je Pastor.

 

On je dodao da rezultati istraživanja pokazuju da se na ovoj lokaciji nalazi veliko blago koje će dati izuzetan doprinos razvoju turističkog i kulturnog potencijala celog regiona.

 

arača
Arača

 

Arača od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju

 

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić naglasila je da je prezentacija pokazala koliko nove tehnologije mogu da doprinesu unapređenju kulturnog nasleđa i njegovoj zaštiti. Prema njenim rečima, to će pomoći rekonzervaciji objekta, kako bi se ujednačilo sa ranije izvršenim konzervatorskim radovima.

 

– Sam spomenik Arača je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Istovremeno je i od izuzetnog značaja za kulturno nasleđe mađarske nacionalne manjine. Stoga smo se dogovorili da ćemo zajednički raditi na oživljavanju ovog spomenika. Ne samo na konzervaciji, nego i njegovoj dostupnosti građanima – istakla je Vanušić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na redu izmuljivanje Plovnog Begeja od državne granice do Kleka (Foto)

 

Šefica Arhitektonskog sektora u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture dr Slavica Vujović rekla je da istraživanje crkve Arača i njene okoline traje dugo. Dodala je da je došlo vreme za prezentaciju hronologije rada arheologa i drugih stručnjaka koji su radili još tokom 19. i 20. veka.

 

– Sada posedujemo nove alatke. Na njih se možemo osloniti kako bismo razumeli celovitost, zašto je Arača toliko lepa i toliko monumentalna. Ovde se krije još mnogo priča o tome šta je to sve činilo njenu zajednicu – kaže Slavica Vujić.

 

Tokom prezentacije istaknuto je da su dosadašnja istraživanja pokazala da se pored ostataka crkve, ispod zemlje, kriju i ostaci naselja, groblja, rovova… Istraživanje će se nastaviti paralelno sa radovima na konzervaciji same crkve.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Jučerašnji skup je održan u organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Događaju su prisustvovali i predsednik ovog Saveta Jene Hajnel i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nastavlja se rekonstrukcija Gradskog stadiona po standardima UEFA

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.