Region

Apel za obnovu Hrama

NOVI BEČEJ – Novobečejska lokalna samouprava apelovala je na sve koji su u prilici, da prilože novčana sredstva za obnovu hrama Svetog velikomučenika Georgija u Vranjevu.

Hram u Vranjevu
Hram u Vranjevu

U apelu koji je potpisao zamenik predsednika opštine Novi Bečej Matija Kovač objašnjava se da je Hram izgrađen 1926. godine, kao zadužbina Milanka i Sofije Stanković. Objekat je izgrađen sa stilskim elementima klasicizma i sa obeležjem eklektike. Hram je pre deset godina, odlukom Vlade Srbije, proglašen za spomenik kulture.

Kako se navodi, tokom vremena došlo je do dotrajalosti tog objekta i vidljiva su oštećenja na krovu, tornjevima, fasadi, limariji i stolariji, te je Hram u lošem stanju.

Na pojedinim mestima, dodaje se, došlo je do prokišnjavanja u unutrašnjost Hrama, a deo oltara ima ozbiljne pukotine usled sleganja. Urgentne intervencije krajem prošle godine na portiku i na krovu zvonika su sprečile urušavanje dela objekta.

Kovač je istakao da novobečejska opština i Srpska pravoslavna crkvena opština Vranjevo pokreću inicijativu za obnovu hrama, a da je u prvoj fazi neophodna obnova krovne konstrukcije, tornjeva, statička sanacija objekta, izrada hidroizolacije i izrada staze oko objekta.

Zamenik predsednika opštine Novi Bečej je u svom apelu istakao da je za te radove neophodna i pomoć svih koji su u prilici da uplate sredstva, a račun na koji se ona mogu donirati je: 840-3235741-83

Račun je otvoren po odluci Opštinskog veća, jer su sredstva utvrđena odlukom o budžetu nedovoljna da bi se platili neophodni radovi.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.