Poljoprivreda

Zemljište u vlasništvu preduzeća “Bratstvo jedinstvo” izdaje se u zakup

Bratstvo jedinstvo iz neuzine

Poverenik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danko Mimić oglasio je izdavanje u zakup zemljišta u vlasništvu Akcionarskog društva za poljoprivrednu proizvodnju “Bratstvo jedinstvo” iz Neuzine u stečaju.

 

Za zakup je ponuđeno 110 hektara i 90 ari poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Neuzina. Zakup se ugovara na devet meseci.

 

Minimalna cena zakupa je 230 evra po hektaru.

 

Krajnji rok za dostavu ponuda je 22. januar.

 

„Bratstvo jedinstvo“ je u stečaju više od tri godine, a stečaj je uveden zbog blokade računa u dužini od 74 dana, na iznos od 61 milion dinara.

 

Stečaj je uveden u trenutku kada je pretila realna opasnost da poverioci preko izvršitelja rasprodaju imovinu neuzinskog preduzeća.

 

Inače, ovo poljoprivredno preduzeće ima imovinu velike vrednosti. Najvrednija imovina je 600 hektara kvalitetnih oranica i šest kilometara zalivnog sistema.

 

Pre uvođenja stečaja, dok se još razgovaralo o privatizaciji, za kupovinu „Bratstva jedinstva“ bili su zainteresovani Arapi, ali i domaći veleposednici Miodrag Kostić i Petar Matijević. Da su zainteresovani za kupovinu, nisu krili ni neuzinska zadruga „Agrosoj“ i njen direktor Ištvan Vereš. Vereš je, inače, dugo godina bio direktor „Bratstva jedinstva“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM