Poljoprivreda

Završeni radovi na dvonamenskom sistemu za navodnjavanje

Dvonamenski sistem "Međa"

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ završilo je radove na dvonamenskom sistemu za navodnjavanje „Međa“. Ovo su ujedno i prvi okončani radovi u Vojvodini koji se finansiraju iz programa izgradnje sistema za navodnjavanje preko Abu Dabi fonda.

 

Dvonamenski sistem „Međa“ pripada opštini Žitište i obuhvata kanale sistema za odvodnjavanje na potezu od asfaltnog puta Srpski Itebej – Međa na severu, naselja Međa na istoku, patrolne staze na granici sa Rumunijom na jugu i granice sa katastarskom opštinom Srpski Itebej na zapadu.

 

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine"

 

Radovi koji su izvedeni obuhvatali su uređenje kanalske mreže, što je podrazumevalo čišćenje kanala od vegetacije, uređenje inspekcionih staza, mašinsko profilisanje kanala – izmuljenje i razastiranje i uređenje zemljanih deponija. Takođe, rekonstruisano je sedam propusta koji se nalaze na tri kanala i postavljene su četiri tipske cevaste ustave na bočnim kanalima.

 

Ovim radovima kanali su dovedeni u dvonamensku funkciju i mogu da snabdevaju vodom 762 hektara poljoprivrednih površina.

 

Ukupna vrednost ovih radova je je 141.917 evra, a izvođač radova bilo je Vodoprivredno preduzeće „Srednji Banat“ iz Zrenjanina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM