Poljoprivreda

Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive

zadrugarstvo u poljoprivredi
Foto: Pixabay

U utorak, 19. februara, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, biće održana tribina „Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive“.

 

Na tribini će govoriti Vojo Trkulja, direktor zadruge „Branko Gleđa“ iz Banatskog Višnjićeva, i Nandor Vereš, direktor „Agrosoja“ iz Neuzine. Prisutnima će se obratiti i novinar Nikola Božović.

 

Tribina počinje u 19 časova.

 

U poslednjih dvadesetak godina u Vojvodini je došlo do rapidne koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem. Nastale su prave latifundije, više krupnih vlasnika raspolaže desetinama hiljada hektara obradive zemlje, kao u vreme Austrougarske monarhije. Uvođenje kapitalizma u poljoprivredu onemogućilo je ekonomsku održivost malog poseda i dovela do socijalne katastrofe u selima.

 

Politika pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i otvaranje našeg tržišta za poljoprivredne proizvode iz država članica EU, gde farmeri dobijaju velike subvencije, pa tako naši proizvođači postaju nekonkurentni.

 

U poljoprivredi Srbije sve su prisutnije strane korporacije kojima naša država prodaje, po bagatelnim cenama, velike površine najbolje obradive zemlje.

 

Da li postoji alternativa ovakvoj organizaciji poljoprivrede, da li mogu da opstanu zadruge i porodična gazdinstva, koliko je preostalo zadruga u srednjem Banatu i sa kakvim problemima se suočavaju? To su neka od pitanja na koja će učesnici tribine dati odgovore.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz