Poljoprivreda

Zabranjen promet mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske i Rumunije!

promet mesa i mesnih proizvoda
Foto: Pixabay

Zbog sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja odlučeno je da se zabrani promet mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije na pijacama. Odluka o zabrani prodaje i kupovine mesa doneta je na današnjem sastanku u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

Zabrana je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o veterinarstvu. Uzeta je u obzir i Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave i širenja afričke kuge svinja u Srbiju.

 

“S obzirom na povećanu opasnost od unošenja ove zarazne bolesti u Srbiju sprovodiće se pojačan nadzor svih nadležnih inspekcijskih službi. Nadzor će biti obavljan na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora, na pijacama, u svim lokalnim samoupravama u okrugu. Preduzimaće se i odgovarajuće sankcije u cilju zaštite svake opštine, a time i cele države, od pojave i širenja ove zarazne bolesti. Ova bolest može naneti ogromne štete uzgoju svinja i našoj privredi”, saopšteno je iz Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici komunalnih inspekcija svih opština sa područja Srednjobanatskog okruga. Takođe, bili su prisutni i predstavnici Policijske uprave Zrenjanin i JKP “Pijace i parkinzi” iz Zrenjanina. Šef Odseka republičke veterinarske inspekcije apelovao je da se i komunalna inspekcija, u saradnji sa drugim nadležnim službama, u okviru svojih nadležnosti, uključi u prevenciju afričke kuge svinja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Odluka o zabrani prodaje i kupovine mesa doneta je na današnjem sastanku u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga.
    „KOJA JE TO „SIGURNOST“, AKO „SEVERNOBANATSKI“, „SEVERNOBAČKI“ I DR. OKRUZI , NE DONESU TAKVE ODLUKE!!!???
    ZABRANA NA KLIMAVIM NOGAMA!!!
    PITANJA IZ ELEMIRA.

  • Šta sada? Da kupujemo precenjene Matijevićeve splačine? Jedva su dočekali da pronađu razlog za gušenje konkurencije.