Poljoprivreda YTOP

ZA POLJOFEST DVOSTRUKO VIŠE NOVCA NEGO LANE

NOVI BEČEJ – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević otvorio je u petak u Novom Bečeju peti po redu „Poljofest“, i tom prilikom je istakao da je ova manifestacija, zbog bitnih sadržaja koji promovišu poljoprivredu i razvoj sela, kao i zbog pregalaštva i entuzijazma organizatora, prevazišla interes lokalne samouprave i stekla regionalni karakter.

 

poljofest

 

Po njegovim rečima, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je, kroz mere podrške lokalnim samoupravama i udruženjima građana u organizaciji tradicionalnih manifestacija, za organizaciju „Poljofesta“ izdvojio oko 600.000 dinara, dvostruko više nego prethodne godine.

 

Govoreći o suši i otežanim uslovima za poljoprivredne proizvođače, Radojević je istakao da agrarni budžet Vojvodine finansijski nikada nije bio značajniji i dodao da će rebalansom pokrajinskog budžeta biti obezbeđeno novih 300 miliona dinara namenjenih za poljoprivredu i vodoprivredu, odnosno za pripremu projektno – tehničke dokumentacije za realizaciju novih hidro-sistema za navodnjavanje.

 

– Ova Pokrajinska vlada, za samo godinu dana, uspela je da kompletira dokumentaciju za 11 regionalnih hidro-sistema za navodnjavanje, obezbedi neophodna sredstva od republičke Vlade i Abu Dabi fonda za razvoj. Ti projekti, čija vrednost iznosi blizu 1,5 milijardi dinara, u fazi su realizacije i obezbediće, zajedno sa investicijama „Voda Vojvodine“, navodnjavanje oko 25.000 hektara. Sa dodatnim finansijskim sredstvima hoćemo da uradimo nove projekte, konkurišemo sa njima kod Abu Dabi fonda za razvoj i omogućimo, po procenama, novih 15.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje – izjavio je Radojević.

 

poljofest

 

Nakon svečanog otvaranja „Poljofesta“ održana je panel diskusija posvećena aktuelnom momentu i budućnosti srpskog agrara u kojoj su učestvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić i Zoran Sefkerinac iz asocijacije poljoprivrednika „Banatski paori“.

 

Kako se moglo čuti od organizatora, „Poljofest“ je organizovan u nameri da se poljoprivreda učini primarnom granom razvoja u opštini Novi Bečej i zato je osmišljen raznovrstan program: susret poljoprivrednika i stručnjaka na panelu, smotra mehanizacije, učešće preduzeća koje je uključila Privredna komora Vojvodine, Dan stočara, odnosno izložba krupne i sitne stoke i živine, radionica za predškolce „Biobašta“, izložba rečnih plovila i ribolovne opreme i različita takmičenja.

Podeli članak
sinovoz
FAM