Poljoprivreda

Veliki čopori divljih svinja uništavaju useve u Belom Blatu

Belo Blato sastanak
Foto: Zrenjaninski socijalni forum

Meštanima Belog Blata ogroman problem predstavljaju veliki čopori divljih svinja koji okružuju atar i uništavaju useve, moglo se čuti na sastanku sa žiteljima ovog sela, koje je organizovao Zrenjaninski socijalni forum.

 

Beloblaćani tvrde da se radi o mešavini divlje i domaće svinje koja naročito uništava kukuruz. Stoga su ratari prinuđeni da noću stražare u njivama kako bi sačuvali bar nešto letine, a mnogi su odustali od setve kukuruza.

 

Na sastanku je bilo reči i o tome da poslednjih godina vlasnici velikih poljoprivrednih preduzeća otkupljuju zemljište, što mu je podiglo cenu, pa zbog toga domaći ratari ne mogu da povećavaju svoje posede, čime su onemogućeni da budu konkurentni.

 

„Zemlja u njihovom ataru je lošeg kvaliteta, peta i šesta klasa, ali vlasnici su primorani da plaćaju porez u istom iznosu kao i u atarima gde je zemljište mnogo bolje“, saopštio je Zrenjaninski socijalni forum nakon sastanka, dodajući da problem predstavlja i nedostatak radne snage, zbog velike emigracije stanovništva.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM