Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

U Tomaševcu na okupu govedari i ovčari

U Tomaševcu je, juče, po 23. put zaredom, u organizaciji udruženja stočara iz ovog sela, održana izložba goveda i ovaca.

 

Stočari iz Tomaševca, Orlovata, Uzdina, Torka, Konaka i drugih mesta, izložili su najbolja grla goveda i ovaca. Ovce su ove godine bile brojnije a najzastupljenije su bile rase cigaja, bergamo i romanov.
Iako su stručnjaci iz Poljoprivredne savetodavne službe zadovoljni kvalitetom izloženih grla, stočari kažu da broj rogate stoke iz godine u godinu opada.

 

-U selu ima oko 600 ovaca i oko 1000 krava ukupno sa teladima, što je manje nego prethodnih godina. U stvari, iz godine u godinu, broj se smanjuje – kaže za portal zrenjaninski.com Žarko Stankov, jedan od najvećih stočara u Tomaševcu i okolini. -Razlozi su mnogi, ali evo jednog, subvencije za prošlu godinu još nismo dobili. Dalje, zna se da je za jedno grlo potreban hektar zemlje. Zemlje nema dovoljno, a državna se daje na godinu dana u zakup. Da je zakup na duže, stočari bi bili sigurniji. I najvažnije, ko ima stoku, tom godina ima 365 radnih dana. Krave moraju da se dva puta dnevno pomuzu, nahrane, tu nema bolovanja, godišnjeg odmora, letovanja ili zimovanja… – napominje Stankov, sa čime se slaže većina stočara.

 

Ovce su ljubav, govore ovčari iz Tomaševca i okolnih mesta koji su doveli grla na izložbu. Ta se ljubav prenosi sa oca na sina a bogami i na unuka, pa nije retka slika tri generacije koje se bave ovcama. Ipak, ni u ovčarstvu situacija nije sjajna. Najisplativije je prodati jagnjad. Gotovo sve ide preko nakupaca, koji plaćaju manje ali odmah.

„Mi više nemamo mogućnosti da čekamo da nam veliki klaničari plate za mesec ili dva“, slažu se tomaševački ovčari.

 

Sve veći problem je i naći dobrog pastira

 

Kako to izgleda, možda je najbolje ispričao jedan ovčar iz Čente.

 

– Koga god sam jedan dan zvao od prijatelja, kad pitam šta rade, kažu čuvaju. I ja sam čuvam. Kakve smo mi to gazde, kad sami čuvamo stoku – veli ovaj Čenćanin, malo u šali a dosta u zbilji.
Tomaševac i okolna mesta imaju jednu veliku prednost a to su odlični pašnjaci.

 

Stoka na pašnjacima oko Tamiša provede i do osam meseci. Ipak, kada Tamiš nadođe kao što je to ovih dana, i ta mogućnost je smanjena. Na pašnjacima koji su pod vodom ima krava koje pasu, ali ukoliko se voda ne povuče narednih dana, pitanje je koliko će se ove godine i pašnjaci moći koristiti.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM