Poljoprivreda

U BAŠTI SA IZABELOM: Šta se radi u ovom periodu?

Posle ovih obilnih padavina, mi baštovani, borimo sa korovom i sa insketima u povrtnjaku. Najzdravija borba sa korovom je kopanje i ručno otklanjanje korova.

basta-povrce

Što se tiče borbe sa insektima, savetujemo vam da ne eksperimentišete sa lisnim vašima, kupite adekvatne insketicide u poljoprivrednim apotekama, pošto smo primetili ogroman broj lisnih vaši na povrću.

U našem povrtnjaku najviše vremena provodimo u plastenicima sa paradajzom. Zakidanje zaperaka oduzima nam najviše vremena, ali ukoliko ih ne uklanjamo, stabljika paradajza će se razviti u žbun sa mnogo grana, od kojih će svaka grana imati svoje plodove i ti plodovi bi bili neupotrebljivi, veoma sitni.

Šta možemo sejati u junu?

Biljke poput paradajza, paprike su već zasađene, ali oni koji nisu razmišljali do sada o bašti ne treba da tuguju. Mogu slobodno, sada u junu, da poseju direktno u zemlju seme paprike i paradajza, bićete iznenađeni koliko brzo će seme proklijati i započeti sa rastom. U junu možete posejati još i bundevu, pasulj, krastavce, blitvu, šargarepu…

Čak i ako već imate boraniju, grašak, blitvu u zemlji, i vaše biljke rastu dobro, jun je dobro vreme da posejete drugi rod, koji će biti spreman krajem leta, kada su prve žetve useva ovih biljaka gotove.

Isto važi i za cveće, u junu možete bez problema posaditi cveće kao što su petunije, zevalice, vinke – svo jednogodišnje cveće koje precvetaju do kraja leta. Ovako ćete imati izvanrednu baštu sa puno cvetova i početkom septembra.

Izabela Kiš

Podeli članak
sinovoz
FAM