Poljoprivreda

U BAŠTI SA IZABELOM: Leto bez sočnog paradajza – nije leto!

pijaca

Da biste imali kvalitetan paradajz, izaberite dobar rasad, sledite naše savete i dobićete ukusne i sočne plodove.

paradajz

Prilikom kupovine rasada paradajza, imajte na umu da je najbolje kupiti rasad između 25 – 30 cm visine, oko 1 cm debljine stabla, od 6 do 8 bočnih listova (uglavnom tamno zelene boje), i dobro razvijenim korenom.

Sadnju je najbolje obavljati po oblačnom vremenu ili u večernjim satima. Zemljište za sadnju treba dobro pripremiti, paradajz možete malo dublje zasaditi. Ako kupite prerastao rasad, 40 – 50 cm posadite ga tako što ćete koren i nekih 20 cm stabla položiti u zemlju. Zalivanje treba izvršiti odmah nakon sadnje.

Mere nege:

Postavite oslonac, i vežite stabljike uz oslonac. Što se tiče formiranja stabla, predlažemo da paradajz gajite na jedno stablo. U ovom slučaju treba otkinuti vrh stabla nakon šeste cvetne cvasti.

Veoma je važno redovno zakidati zaperke, jer zaperci odvlače hranljive materije iz biljke, pa će tako plodovi biti veći i kvalitetniji.

Nakon kiše ili zalivanja treba redovno razbiti gornji sloj zemlje, okopavanjem. Na nedostatak vlage u zemljištu paradajz je najosetljiviji nakon rasađivanja, za vreme cvetanja i plodonošenja.

Kod paradajza zaštita od bolesti je izuzetno važna jer paradajz napadaju veliki broj bakterijalnih, gljivičnih i virusnih oboljenja. Preventivno delujemo bakarnim preparatima i odgovarajućim fungicidima. Paradajz na otvorenom se nažalost mora preventivno prskati protiv plamenjače posle svake obilne kiše.

Nakon što se pojave prvi plodovi poželjno je izvršiti prihranu sa đubrivom koje sadrži kalcijum da ne bi plodovi trunuli odozdo. Kada plodovi počnu da iz zelene boje polako prelaze u crvenu tada je poželjno izvršiti prihranu sa kalijumovim đubrivom.

Izabela Kiš

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM