Poljoprivreda

U BAŠTI SA IZABELOM: Kako proizvesti dobar kupus

Proizvodnju kupusa iz semena hobi povrtari mogu dosta uspešno realizovati, jer rasad kupusa ne traži nikakvu posebnu negu, osim zalivanja.

kupus

Kupus se uspešno gaji posle useva koji oslobađaju njivu do jula, a to su: grašak, rani krompir, luk, pšenica i ječam. Najbolji predusevi kasnom kupusu su grašak jer ostavlja dosta azota i hranjivih materija u zemljištu, i pšenica koja ostavlja dobru strukturu.

Pre setve je bitno pripremiti zemljište za setvu.

Setva se obavlja u redove ili slobodno tzv. “omaške”. Ako se seje u redove, onda se prethodno prave redovi na rastojanju od 20 cm. Ako se seje slobodno, onda je potrebno oko 10 grama semena po 1m2 leje.

Kupus se seje na dubinu od oko 1 cm. Dublja setva produžava nicanje, što se nepovoljno odražava na rasad.

Posle setve zemljište treba zaliti, ali paziti da se ne stvori pokorica, jer tada seme niče teže i neujednačeno. Da bi se dobio dobar rasad treba ga redovno i umereno zalivati. U slučaju nedostatka vode rasad slabo napreduje, a ako je ima više, rasad se suviše izdužuje.

Tokom letnjih dana, kada dnevne temperature dostižu 25-30 ˚C, a nekad i prekoovih vrednosti, treba smanjiti zalivanje, a to znači ređe zalivati sa manjim količinama. U suprotnom, rasad dobija žutu boju, izdužuje se i postaje neotporan na bolesti.

Kvalitetan rasad treba da je čvrst, zdrav, sa najmanje četiri normalno razvijena lista i dobro razvijenim korenovim sistemom.

Po vađenju rasada za sadnju, rasad se dobro probira. Odbacuju se slabe biljke sa oštećenim pupoljcima. Rasad kupusa se sadi dublje nego što je biljka bila u leji. Zemlja oko žila treba dobro da se podbije sadiljkom, kako bi žile bile u dodiru za zemljom.

Odmah po rasađivanju kupus treba zaliti.

Izabela Kiš

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz