Poljoprivreda YSLAJDER

TRŽIŠTE ZATRPANO JEFTINIM PASULJEM, PROIZVOĐAČI ZABRINUTI

RAVNI TOPOLOVAC – U Ravnom Topolovcu pasulj je uskladišten, a prodaje ga ko mora. Tako bar za portal zrenjaninski.com kaže Mladen Žuža, predsednik Udruženja „Toplovački pasuljari“.

pasulj

– Ove godine cena je vrlo niska. Na veliko pasulj otkupljuju za 120 dinara po kilogramu, dok se na malo prodaje za 200 dinara, što je cena na granici rentabilnosti. Ovogodišnji rod je prosečan, do tone po hektaru – ističe Žuža.

U Ravnom Topolovcu ove godine je pod pasuljem bilo 170 jutara.

– Mi smo selo poznato po pasulju, najzastupljeniji je žuto – zeleni, ima nešto belog, a sve više se seje i šareni. Opredelili smo se za pasulj jer nemamo mnogo zemlje i to bi, uz drugačiju brigu države, mogla biti dobra i unosna kultura. Ali, kao i svake godine, tako i ove, država dozvoljava nekontrolisani uvoz koji obara cenu domaćem pasulju i destimuliše proizvođače – napominje Žuža.

Žuža kaže da je jeftini pasulj koji stiže sa svih strana sveta lako prepoznati.

– Neka potrošači obrate pažnju – kod uvoznog pasulja svako zrno je jednako, to je modifikovan pasulj. Tamo odakle  nam stiže pasulj, iz Kine i Kirgistana na primer, po hektaru rodi 4 tone, a kod nas jedva jednu. Tvrdim da je naš pasulj mnogo zdraviji, ukusniji, ali razumem da ljudi kupuju jeftiniji – naglašava Žuža.

U Ravnom Topolovcu ne samo da se pasulj seje nego se i kuva. I u kući Žužinih.

– Obavezno, svake nedelje imamo pasulj, sa suvim mesom – smeje se Žuža.

Podeli članak
sinovoz
FAM