Poljoprivreda YSLAJDER

SVI ČLANOVI PORODICE ĆUK VREDNO RADE U MINI MLEKARI

BANATSKO KARAĐORĐEVO – Stado od sto koza, mini mlekara pri porodičnom gazdinstvu u Banatskom Karađorđevu, vredna porodica Ćuk i – eto kozjeg sira koji se za manje od decenije lepo pozicionirao na tržištu u regionu.

 

– Već 12 godina smo u kozarstvu, mleko smo prvo prodavali a onda smo krenuli u proizvodnju sira. Sada imamo stado od 100 koza i mini mlekaru. Uz kozji, pravimo i kravlji sir od mleka koje preuzimamo – priča za portal zrenjaninski.com Milan Ćuk, koji sa suprugom i troje fakultetski obrazovane dece, sve sa podeljenim ulogama, proizvodi i plasira do kupaca brend „Sir za svaki dan“.

 

Kozje mleko samo po sebi je preporučljivo a kada se dobija od koza koje se hrane zdravo, senom i lucerkom koja se ne prska, onda i sir mora biti vrhunski. A ova porodica proizvodi ga u svim varijantama.

 

– Pravimo sve, od čuvene ličke base, mladog kravljeg i kozjeg sira, sira u kriški, pa rikote, do starog ličkog trapista, koji može biti i dimljen. Zatim kačkavalj, dimljeni i rolovani, koji ima i dodataka, po ukusu, začinskog bilja ili ljute paprike – kaže Milan.

 

Naš sagovornik ističe da on pravi čist kravlji ili kozji sir, ne meša jedan sa drugim.

 

– Ima ljudi koji su alergični na kravlje mleko i mlečne proizvode, što nije slučaj sa kozjim, i svako mešanje bi im naškodilo – objašnjava on.

 

mini mlekara

 

Odgovoran odnos prema kupcima njihovih proizvoda uzvraćen je poverenjem potrošača. Na pitanje gde plasira svoje proizvode, Milan kaže da su to lokalne pijace, ali jedanput nedeljno odnosi sir u Beograd, po porudžbini, kao i u Novi Sad. Pojavi se povremeno i na nekoj manifestaciji, kao što je to bilo nedavno u Belom Blatu, gde je sav sir rasprodao za manje od dva sata. Posao sada ide već uhodano, ali ostaje žal što država ne pomaže dovoljno ovakvu vrstu proizvodnje.

 

– Subvencije za prošlu godinu još nisu isplaćene i to obeshrabruje i ne podstiče naš trud. Ovo je posao koji se radi 365 dana u godini, u stočarstvu i mlekarstvu nema godišnjeg odmora ni bolovanja, a podrške niotkud – žali se Milan.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.