Poljoprivreda YTOP

SVAKO MESTO U OPŠTINI IMA SPECIFIČNU PROIZVODNJU

poljoprivreda ZEMLJIŠTA

ŽITIŠTE – Poljoprivreda je dominatna privredna delatnost u opštini Žitište, koju karakterišu dobri prirodni uslovi za poljoprivrednu proizvodnju, poput kvalitetnog zemljišta, prisustva vodnih resursa i povoljne klime, navodi se u Strategija održivog razvoja ove srednjobanatske komune do 2020. godine.

 

poljoprivreda ZEMLJIŠTA

 

Stručnjaci vele da ovde najviše zemljišnih površina pripada drugoj i trećoj bonitetnoj klasi, čak 60,65 odsto, dok je u značajnoj meri zastupljeno i zemljište prve i četvrte klase. U opštini je zanemarljivo mali udeo zemljišta lošijeg kvaliteta.

 

Prema poslednjim podacima, navedenim u Strategiji održivog razvoja, neobrađeno, odnosno napušteno zemljište se prostire na oko 210 hektara, od čega oko 80 hektara zauzimaju napuštene farme.

 

„Gotovo svako mesto u opštini ima specifičnu proizvodnju po kojoj je poznato. Proizvodnja i prerada živinskog mesa je karakteristična za Žitište, a Banatsko Karađorđevo je poznato po proizvodnji semena lucerke i fabrici za preradu voća, povrća, lekovitog i aromatičnog bilja, koja ostvaruje značajan izvoz, čak i na probirljiva tržišta poput SAD“, navodi se u ovom dokumentu.

 

Ravni Topolovac je čuven po uzgajanju pasulja, Torda je poznata po plasteničkoj proizvodnji povrća, Banatski Dvor i Torda po stočarstvu, Hetin po lovnom turizmu, Srpski Itebej po pekarskim i mesnim proizvodima, a Novi Itebej po povrtarstvu. Male proizvodnje koje predstavljaju specifičnost opštine su organska proizvodnja, proizvodnja meda i pečuraka. Uz relativno nezagađenu životnu sredinu, navedeni resursi pružaju dobre uslove za multifunkcionalni razvoj poljoprivrede.

 

Prema informacijama objavljenim u Strategiji održivog razvoja opštine Žitište do 2020. godine, ovde zvanično ima više od 5.000 meštana koji se bave poljoprivredom, što predstavlja 25,5 odsto ukupnog broja stanovnika.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz